A dokładniej 246,- zł (w tym 20zł przesyłka FedEx’em). Właśnie do mnie doszedł.
Niestety PGNiG robi mi pod górkę. Najpierw czekałem miesiąc aż ktoś się odezwie, a teraz będę czekał miesiąc na montaż, bo nie mają terminów. Wyjąć zaślepkę i wsadzić moduł mógłbym sam, albo wziąłbym jakiegoś lokalsa z papierami. Założyliby mi tylko plombę i po sprawie, ale nie można.
Coby było śmieszniej, na początku chcieli mi zamontować za darmo, więc się ucieszyłem jak cholera. Ale technik zaczął dopytywać co podłączę pod te kabelki i się okazało, że mieli zamiar założyć mi moduł NI-3. No to musiałem wyprostować temat i zamówić Unismart’a na własną rękę. Państwo w państwie…
Hej, jak macie skonfigurowany wmbusmasters do odczytywania tego Unismarta? Jak często dostajecie odczyty?
Ja mam konfigurację na Rtl-Sdr i bez problemu odczytuje wodomierze Apator i Izar, ale tej nakładki nie widzi.
Czy informację o zużyciu są wysyłane co dwie minuty? Czy częstotliwość to 868.95 i protokół to t1? Czy coś trzeba zrobić aby informacje były wysyłane, jakaś aktywacja?
w pliku wmbusmeters.conf mam tak, ale mam oficjalnego dongla im871a więc nie podaję częstotliwości. Odczytuję też tą konfiguracją izar.
Nakładka za dnia raportuje częściej ale nie jest to co 2 minuty raczej bliżej 10, po południu i wieczorem koło godziny. Wydaje mi się że jest to parametr ustawiany więc możesz mieć inaczej.
Licznik gazu ściąga mi tylko w jednym miejscu domu przez to że nakładka jest zamknięta w metalowej skrzynce z licznikiem.
Czy ktoś kto korzysta z RTL-SDR może pokazać swoją konfigurację wmbusmeters.conf?
Mam już drugi adapter i dalej nic nie mogę z niego odczytać. Leży kilka centymetrów od odbiornika i ciągle brak komunikacji.
Natomiast liczniki wody są odczytywane bez problemu.
to tuner tv jest odbiornikiem, nadajnik w liczniku jest… nadajnikiem
kilka cm może być zbyt małą odległością i sygnał jest za wysoki, odbiornik ulega przesterowaniu i nie jest w stanie poprawnie odebrać (to nie jest pewnik, ale to sytuacja bardzo prawdopodobna)
tuner ma regulację wzmocnienia, w takim przypadku gdy nic nie słyszy możliwe, że powinieneś ustawić wzmocnienie RF ręcznie, a nie korzystać z AGC (pl.: ARW)
jaką masz pewność, że nadajnik w ogóle coś nadaje?
testowałeś tuner i jego zachowanie z jakimikolwiek programami do sdr? by się przekonać, że cokolwiek odbiera np. HDSDR - tu można osłuchać choćby radio FM na UKF czy (oczywiście z inną anteną, nie dedykowana dla 868MHz) welle.io i DAB+
Przeniosłem nadajnik kilka metrów od odbiornika i dalej nic nie odbiera.
Nie mam pewności że nic nie nadaje, ale to jest już drugi egzemplarz i dalej jest problem, więc zakładam że coś jest z odczytem.
Dlatego szukam kogoś to ma to skonfigurowane z donglem RTL-SDR (rtlwmbus) aby dowiedzieć się jak wygląda działająca konfiguracja w takim przypadku.
Tym donglem odczytuję bez problemu liczniki wody swoje i sąsiadów, zarówno Apator16.2 jak i Izar.
Zdecydowałem się na zakup dongla im871a, który rzeczywiście odczytuje bez problemu dane z Unismarta. Ciekawe skąd się bierze problem z odczytem przez RTL-SDR…
Obserwacja - im871a nie był w stanie odczytać wodomierza w studzience w ogrodzie, ale pomogło wpięcie dongla na przedłużce USB.
Zainstalowałem AT-WMBUS-G-01 w listopadzie i nie zaglądałem do skrzynki od tamtego czasu. Coś mnie dziś tknęło i sprawdziłem rzeczywisty stan licznika gazu względem wskazań w home assistant - przez ten okres, pojawił się rozjazd rzędu 20m3. Miał ktoś podobny problem? Zakładam, że to problem po stronie czytnika, który nie załapał obrotu tarczy?
Takie zdarzenie jest skrajnie mało prawdopodobne.
Pokaż wykres zużycia z tych kilku miesięcy od dnia instalacji, jakieś świeże telegramy oraz konfigurację, jaką masz stałą licznika?
(zwykle magnes uruchamiający kontaktron jest zamontowany na przedostatnim bębenku, czyli 1 impuls = 10 litrów gazu)