Witam, udało sìę komuś zintegrować sczytywanie stanu licznika gazu z takiego licznika?
Z tego co widzę to ma wyjście impulsowe optyczne wiec integracja z jakimś ESP 8266 itp. Dodatek ESPHome i np. https://esphome.io/components/sensor/pulse_counter.html i można liczyć impulsy
@artpc a więcej szczegółów ja by to wyglądało? Jaka łączność - wifi czy coś innego? Jak wygląda sprawa z zasilaniem? I najważniejsze czy ktoś takie zeczy wykonuje?
Z licznikami gazu jest ogólnie problem bo gazownie nie pozwalają umieszczać niczego na licznikach co nie ma ATEX’u, a przeważnie nawet urządzeń z ATEX’em nie pozwalają montować.
Przykład gotowego urządzenia (to akurat z-wave)
model był nieudany z powodu niedopracowanego układu zasilania (2x AA)
Wstyd zadawać takie pytanie przed wyszukaniem na forum
- lupka na górze po prawej stronie na forum, fraza do wyszukania “licznik gazu”.
Taka gorąca prośba: nie poruszaj wszystkich tematów w ramach jednego wątku, szczególnie że z tytułu wynika dyskusja na temat licznika energii elektrycznej.
Zapytałem tutaj bo nie chciałem tworzyć nowego tematu, a w lupce nie wiedząc dlaczego nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie 
Ale znalazłem w Internecie także gdyby ktoś podczas szukania rozwiązania dla licznika energii szukał również rozwiązania dla gazu 
Trochę za ogólnie napisałeś.
Nie pozwalają umieszczać w skrzynce gazowej. Poza nią jurysdykcja gazowni się kończy.
Do gazomierza (za zgodą Gazowni) możesz podłączyć oryginalny impulsator producenta i przewód wyprowadzić poza skrzynkę gazową, jeśli do zliczania impulsów chcesz wykorzystywać urządzenie “własnej produkcji”.
Pamiętaj tylko o pisemnej zgodzie Gazowni, żeby potem nie robili Ci pod górkę i nie próbowali udowodnić nie autoryzowanej ingerencji w gazomierz.
/// — EDIT
Dla operatora PSG jest ogólnokrajowa dostępna procedura jak zamontować własną telemetrie do gazomierza Gazowni:
Strona WWW a konkretny dokument to: Wymagania dla urządzeń telemetrycznych
///----
W przypadku Itrona jest to:
Karta katalogowa gazomierzy Irton: https://gaztechnika.pl/application/files/4215/3856/0181/Gazomierze_miechowe_RF1_GT.pdf (twój gazomierz to pozycja nr 3 w tabeli na 4 stronie)
Nadajnik impulsów LF dostępny on-line: https://sorbex.pl/sklep/1255-nadajnik-impulsow-do-gazomierzy-itron.html
w rzeczywistości to komplet dwóch kontaktronów reagujących na obecność magnesu na bębnie 0,006 liczydła. Jeden do zliczania impulsów, drugi kontrolny.
W karcie katalogowej na stronie 3 w dolnym lewym rogu widoczny jest sposób montażu impulsatora.
@Raddii taka mała sugestia. Jak robisz zdjęcie licznika zasłaniaj jego nr i kod kreskowy, bo pod nimi są dostępne Twoje wrażliwe dane osobowe - z tego powodu Gazownia nie pozwala montować obecnie skrzynek gazowych z okienkiem.
Dzień dobry. Na dzień dzisiejszy mam uruchomioną integrację z ze starym licznikiem INTERGAZ . Licznik ten nie posiada nawet magnesów do zliczania impulsów także jedynym sposobem jest odczyt wizualny . Polecam rozwiązanie “AI on the edge” Welcome - AI on the Edge Device . oparte na ESP32 CAM i rozpoznawaniu cyfr ze zdjęcia licznika. Dane sa przekazywane da HA prze MQTT .
Czy komuś udało się spiąć licznik Itron G4 z HA?
Ten nadajnik impulsów w linku wyżej (Nadajnik impulsów do gazomierzy ITRON) to rzeczywiście jakiś nadajnik czy zwykły kontaktron który dopiero trzeba podłączyć do czegoś co go odczyta i wyśle dalej?
Ten “nadajnik” to żadna filozofia, tam są zamontowane najzwyklejsze kontaktrony w hermetycznej obudowie mechanicznie pasującej do mechanicznego gniazda w liczniku, oczywiście musisz go dopiąć do jakiejś realnej elektroniki.
Jeśli sobie powiększysz fotkę z oferty to widać nawet jego schemat wewnętrzny
Kontaktrony NO są 2: jeden dający sygnał NO i impulsy pomiarowe jest sprzęgany z magnesem liczydła, a drugi podający NC to czujnik naruszenia i jest sprzęgnięty na stałe ze stałym magnesem w liczniku (to na wypadek gdyby złodziej gazu chciał sobie wyciągnąć ten czujnik z licznika, by uniknąć zliczania, ale to ma znaczenie tylko gdy czujnik impulsów jest podłączony do jakiegoś systemu telemetrycznego operatora).
Najważniejsze co ma ten sprzęt, to certyfikaty umożliwiające w ogóle legalny montaż w liczniku gazu.
Ale same certyfikaty nie wystarczą do grzebania w liczniku, którego NIE jesteś właścicielem.
Troche się podepnę po latach. Tak więc w moim przypadku to APATOR Metrics G4 a wymagane (czy też bardziej atestowany) to Nadajnik impulsów do gazomierza METRIX NI-3.
Z tego co już przeczytałem to wymagana jest zgoda od dystrybutora (operatorem gazu jest pgning, ale dystrybutorem tych ustrojstw PSG). Dzwoniłem tam i formularza kontroleretnego nie ma - kazali mi złożyć pismo na adres info@psgaz.pl podpisane z danymi adresowymi kontaktowymi oraz miejsca przylacza, peselem oraz ppe i adesem e-mail do korespondencji zwrotnej a w nim opisać jakie urządzenie pomiarowe chce założyć.
No i właśnie dlatego napisałem to wiadomość:
Do czego konkretnego podpiąć ten nadajnik ? (Nie wiem jakie urządzenie mam opisać)
Najlepiej zigbee w moim przypadku ale na WiFi też nie będę narzekał - fajnie jakby trzymało prąd przez 30 lat żeby mknie musiał kłaść tam wiązki - ale jak będzie trzeb to też zrobię). No i żeby elegqncnko podawało mi docelowo raczej metry sześcienne - tak żebym mógł konretnie skalibrować z tym co napisane w okienku licznika i kolejno ustawić żeby się samo wysyłało do pgning.
Więcej informacji znajdziesz w tamtym wątku
To są nierealne do spełnienia marzenia (WiFi w ogóle jest nieefektywne energetycznie, ale nawet najlepsze pod tym względem rozwiązania jak np. wmbus są w stanie pracować na pojedynczym ogniwie zasilającym maksymalnie koło 10 lat ze względu na to, że obecna technologia produkcji ogniw o niskim samo-rozładowaniu nie gwarantuje trwałości
liczonej w dziesięcioleciach…)
No to chyba zależy już od tego co sam sobie zbudujesz…
Przepraszam źle się wyraziłem z tym okresem dizałania. i zapytraniem. Oczywisicie ze jesli bede zmieniał baterie co 3 mc to trudno - najelpie zeby było na akumulatorki aa bo teog mam dużo -. moje yptanie dotycz teog jakie urzadzenie sonoffa albo zigbee pozwala na podpiecie tego typu nadajnik. W tamtym wątku jest dużo o snzb-04 sonoffa tylko ze to jest czujnik magetyczny do otwierani adrzwi ktory ja kwidziałem montuja bezpośrednio pod licznikiem zeby odczytywał magnmewtycznie impulsy. czyli co miałbym og otowrzyc i dolutować tam ten nadajnik ?
Przepraszam za indolencje z mojej storny jestem laikiem w kesti robienia sobie sameumu rzeczy z reguły ali expres pare komend w i automatyzacji i śmiga, dlateog poytam.
Przekierowałem Cię tam (ulepszyłem linka, bo to co istotne zaczyna się w 31 poście tamtego wątku…), bo tam jest opisana droga formalna jaką musisz pokonać zanim cokolwiek zamontujesz na liczniku (a raczej zrobi to uprawniony technik z PSG). Wcale nie miałem na myśli konkretnie snzb-04 (jako odbiornik impulsów można w sumie użyć cokolwiek co się do tego nadaje, ale żadna elektronika bez niezbędnych certyfikatów nie ma prawa znaleźć się w skrzynce z licznikiem gazu, jeśli przygotujesz sensowną dokumentację, to może nawet nie będzie wymagana bariera iskrobezpieczna - jeśli uzasadnisz, że odbiornikiem jest MCU zasilane niskonapięciowo).
Już wiesz, że sprzedawany jako Nadajnik impulsów NI-3 to atestowany zespół kontaktronów pasujący do licznika G4.
Jako alternatywa jest też chyba nadajnik wmbus
(ale nie wiem czy ktoś go sprzedaje indywidualnym użytkownikom wraz z usługą uruchomienia, ktoś jednak narzekał na forum, że jego wskazania się rozjeżdżają…)
W kwestii zasilania jakiejś własnej konstrukcji to nie wiadomo gdzie masz ten licznik (jeśli skrzynka jest na zewnątrz budynku, to życzę zdrowia z tymi akumulatorkami AA, nawet jeśli są to Eneloopy z serii o niskiej pojemności = wydłużonej żywotności, bo w takich warunkach sensownie zachowują się jedynie ogniwa litowe).
Dziękuję za obszerną odpowiedź. Tak skrzynka jest na zewnątrz.
Nadajnik już zamówiłem ten oryginalny.
Teraz szukam właśnie do czego go podłączyć- rozumiem że sonoff snzb-04 (lub snzb-04p - ulepszona wersja - ma większą baterie cr 2477 - starczy na parę mc czy zmiana co tydzień ?)
Urządzenia Zigbee w warunkach pracy do jakich je przystosowano (te o których mówisz to temperatura pokojowa) powinny pracować koło 2 lat bez wymiany ogniwa (to jednak zależy od faktycznej konstrukcji, znam urządzenia - piloty które pracują i 4-5 lat na CR2450), jednak warunki pracy na zewnątrz (w jakiejś puszce instalacyjnej) oczywiście ten czas mogą skrócić (wręcz ograniczeniem może nie być czas pracy ogniwa, tylko korozja samego sprzętu, to naprawdę zależy od lokalnego mikroklimatu).
Nie ma znaczenia, że oryginalny (tzn. czegoś bez atestu nikt nie zezwoli zamontować), musisz spełnić warunki formalne, bez tego prosisz się o kłopoty.
Rozumiem, zatem zgromadziłem nadajnik impulsów ni-3 Apator metrix oraz snzb-04P (ten z większą baterią i ponoć nowsza konstrukcja teraz rozumiem że powinien podlutowac nadajnik do płytki wewnątrz snzb-04p. Sonoffa rozebrałem i w środku w miejscu gdzie jest kreseczka od ułożenia zewnętrznego magnesu jest malutki chip oznaczony “n61 xs” obok na płycie napis h1.
Tutaj zdjęcia:
Rozumiem że ten chip (n61 xs) odlutowuje (ma 3 stopki jedna jakby z tyłu oraz 2 z przodu) i w zamian za niego wlutowuje przewód od nadajnika (tyle że ten ma 4 kable:biały żółty zielony i brązowy) czy to się zgadza ?
I teraz kwestia podstawowa który kabel do którego miejsca na płycie po stopce ?
Do takich modyfikacji nadają się wyłącznie takie czujniki otwarcia, które zawierają kontaktron (które łatwo rozpoznać bez otwierania obudowy, bo przy zbliżaniu magnesu da się usłyszeć klikanie styków kontaktronu) i wtedy wlutowujesz się równolegle z kontaktronem (nie musisz się go pozbywać, wręcz warto zostawić w celkach diagnostycznych).
Jeśli nie ma tam kontaktronu to nie raczej sukcesu nie będzie.
Prawdopodobnie (na jakieś 99.9%) ten element to czujnik Halla, a on działa inaczej.
Na upartego pewnie dałoby się to zmodyfikować pod konktaktron, ale nie próbowałem tego robić z taką konstrukcją… (taki czujnik Halla wystawia napięcie zamiast zwierać obwód, więc potrzebny jakiś pullup/pulldown by go zastąpić, użyj miernika i sprawdź, jak się zachowuje ten hallotron, jedna końcówka to masa, druga zasilanie, a trzecia to wyjście i ta będzie zmieniać stan). Tu masz typowy układ wyprowadzeń. W ogóle stawiam na to, że to ten model lub bliski odpowiednik.