Przyłóż zielony i żółty, potraktuj impulsator magnesem i sprawdzaj status urządzenia.
@g00pher
Nie wiem czy zauważyłeś, że hallotronu (a właściwie układu scalonego z hallotronem w środku, bo tam jednak trochę elektroniki jest…) nie da się tak bezczelnie podmienić na kontaktron, więc trzeba użyć minimum jednego rezystora by go udawać…
Tutaj:
ktoś wspominał o tym że to sensor reed (rozumiem że to kontaktronowy) ale faktycznie spróbuje potestować.
EDIT:
Tak więc działa ładnie - tzn wykrywa magnes:
Teraz pismo do PGE (jest jakiś wzór czy z napisać samemu ?) - trzeba rozumeim zaznaczyć jakie urządzenie SNZB-04P i że zasilane ogniwem niskonapięciowym - bateria 3v czy coś jeszcze warto ująć ?
I kwestia ustawienia tego - to sie robi jako sensor tak ?
Zalazłem taki szablon
template:
sensor:
- name: "gas_total_use"
state: "{{ (states('counter.gas_meter') | float * 1.0109 * 38.588/1000 * 0.27778) | round(1) }}"
unit_of_measurement: "kWh"
state_class: total_increasing
device_class: energy
czy jest odpowiedni ? (i skąd się biorą te stałe we wzorze)
czy jest odpowiedni ? (i skąd się biorą te stałe we wzorze)
Przelicza ilość zużytego gazu (m³) na energie na energię w kWh
By to zrobić, jest wiele zmiennych:
1.0109
współczynnik konwersji objętości (różnice między warunkami pomiaru a warunkami normalnymi, zależne od ciśnienia, temperatury, lokalizacji)
Np. w UK jest 1.02264
38.588
średnia wartość opałowa gazu ziemnego
0.27778
przelicznik fizyczny:
1 MJ = 1 000 000 J
1 kWh = 3 600 000 J
1 MJ = 1 / 3.6 kWh = 0.27778 kWh
To jest to samo, co jest podane na fakturze jako “Współczynnik konwersji” ale rozbite na poszczególne składowe.
Jeśli masz na fakturze podany “Współczynnik konwersji” możesz go wykorzystać. Wtedy Twoje wyliczenia (HA, sensor) będą bardziej zbieżne do wyliczeń od dostawcy.
template:
sensor:
- name: "gas_total_use"
state: "{{ (states('counter.gas_meter') | float * 11.228) | round(1) }}"
unit_of_measurement: "kWh"
state_class: total_increasing
device_class: energy
Inaczej:
Podany przez Ciebie “sensor” jest uniwersalny do wyliczeń na całym świecie (zmienne dane wejściowe, zależne od lokalizacji, wartości energetycznej itp.)
(nie mam, ale się wypowiem)
Rozumiem moja faktura od PGNiG nie zawiera tych informacji- skąd mogę je uzyskać ?
Rozumiem że potrzebuje:
- wartość opałowa
- współczynnik objętości
- przelicznik fizyczny
- ?
To jesteś jedyny w całej Polsce, który takich danych nie posiada na fakturze z PGNiG (to obowiązek sprzedawcy aby ta informacja na fakturze była).
Nie chcę Ciebie zniechęcać, ale w moim rejonie to co chcesz zamontować by nie przeszło, bo wymagają urządzenia z certyfikatem ATEX.
tak masz racje - poptarzyłem na telefonie i załadowała mi się tlyko pierwsza strona faktury - ta kolorowa, poniżej jest wspołczynnik konwersji 11,444
(czy on jest stały - czy trzeba bezie go aktualizowac co pewien czas?)
to mnie teraz trochę przybiłeś… zakłądam że ATEX’u nie dostanę od nikogo na to…
Czy komuś się udało uzyskać zgodę na samoróbkę - tzn własnie taki snzp-04 np ? (@szopen ?)
Zmienia się, na każdej fakturze jest inny ( u mnie co 2 miesiące). Dla większości gospodarstw domowych (odbiorców o małej mocy umownej), współczynnik konwersji ustalany jest na podstawie średniej arytmetycznej ciepła spalania z miesięcy danego okresu rozliczeniowego.
@MariuszAK ok a można ustawić jakoś parametry tak (te o których pisał @krskrab ) aby samo się liczyło co miesiąc ?
@angler - Ok piszesz że ma być bariera czy coś czyli że poza skrzynką ?? Czy co to znaczy ? Nie masz może gotowca do podesłania ?? ![]()
Szczerze powiem, że nie wiem i się nie zastanawiałem nad tym. Mnie wystarcza 11,618 bo taki u mnie ostatnio występuje, czasem go koryguję po otrzymaniu faktury a czasem nie, obecna dokładność całego wyliczenia “gaz do zapłaty” mnie wystarcza (to nie apteka) do zaplanowania zbliżającej się faktury z PGNiG.
Edit. Doczytałem o co pytasz i co wyjaśnia @krskrab i tak oczywiście można i to się dzieje. Możesz użyć wartości “składowych” albo współczynnik wyliczony przez Dostawcę np. z ostatniej faktury.
https://www.psgaz.pl/mapa-orcs-i-jakosc-gazu
Są pliki do pobrania a w nich współczynnik konwersji
Ostatnie dane z 02.10.2025
Największy 14.853 kWh/m³ (Tarnów, ORCS250004)
Najmniejszy: 7.872 kWh/m³ (Wrocław, ORCS020009)
Prosze mnie poprawić ale wynika z tego że (jak pisał @AndrzejJan1977 - Licznik Gazu SONOFF SNZB-04 Zigbee - #68 przez AndrzejJan1977) jeśli snzb-04 byłby poza skrzynką gazomierza to nie trzeba mieć tej bariery iskorbezpieczne - dobrze orzumiem ? czyli jeśli puszcze kabel w peszlu pod brukiem do garażu i tam przylepie do ściany sensor (w skrzynce gazowej będzie wystawał tylko peszel wraz z sensorem metrix) to wtedy nie powinni mieć problemu ?
Nie, wszystko jest w rękach tego kto podbija pieczątkę pod zgodą na montaż w/g projektu który przygotujesz.
Wcale nie musi wyrazić zgody, jeśli nie ma bariery iskrobezpiecznej, za dużo tłumaczenia, bo istnieją argumenty (choćby właśnie długi kabel, w którym może się indukować napięcie o wartości niebezpiecznej w kontekście ochrony przeciwwybuchowej) by nie podbić zgody jeśli sprzęt nie ma ATEX.
De facto certyfikat ATEX jest tu tylko dupochronem, ale gaz ma to do siebie, że jest wybuchowy w pewnych warunkach… więc gdyby poszło coś nie tak, to będzie śledztwo i ktoś może za to beknąć. Jeśli użyjesz każdy komponent z ATEX to teoretycznie nie ma żadnych przeszkód formalnych, a bariera iskrobezpieczna (która nie jest żadną kosmiczną technologią i w środku ma zwykle rezystor, bezpiecznik i kilka diod Zenera) jest urządzeniem, które formalnie zezwala na dołączenie do instalacji czegoś bez ATEX (oczywiście poza skrzynką gazową), ale przy produkcji takiego urządzenia ktoś wydał worek siana na certyfikację i zapewne firma ta ma też ubezpieczenie OC zapewniające pokrycie szkód na wypadek gdyby ich wypust został wyprodukowany wadliwie i został wskazany jako przyczyna wybuchu.
Monopolista na rynku może wydać dowolnie absurdalne warunki techniczne i to swoją drogą robi, chociaż wcale nie piję tu do wymogu ATEX.