Licznik wody ZENNER POLSKA RP T 94 223 + ESP32-CAM + integracja z HA

Algorytm sobie nie może poradzić, bo poprzednio źle skonfigurowałeś i teraz wprowadza korekcje na podstawie poprzedniej wartości, na 100% można to poprawić, ale warto czytać instrukcję tak samo jak się przygotowywałeś do obudowy (z wyprzedzeniem).

Wypadałoby również zmienić tytuł, na bardziej oddający istotę tematu.

Ok, pomyłka naprawiona.

Jaki sugerujesz ?
Coś tam zmieniłem.

Zigbee nie mam na MQTT, Supla tam siedzi.
W filmie, który podlinkowałeś nie ma nic o MQTT.

To jak masz to zintegrowane?

18:17

Przez integrację natywną Zigbee Home Automation.

Dla jednego licznika nie warto stawiać brokera.
Wywołaj z przeglądarki http://<IP_espcam>/json

{
“main”:
{
“value”: “”,
“raw”: “01476.3531”,
“pre”: “1475.35740”,
“error”: “Rate too high - Read: 1476.3531 - Pre: 1475.3574 - Rate: 0.9957”,
“rate”: “”,
“timestamp”: “”
}

}

O to chodziło ?

tak… daj ip to przygotuje flow do odczytu w NR

albo zrób z linku pkt.1.2

Jakbyś miał chęci i czas, to proszę. 192.168.1.196

Sprawdź ten
flows (60).json (1,2 KB)

Rozwiń object main tam są dane. (trójkącik)
Nie wiem dlaczego value jest puste?.. ale odczyt jest również w raw

Chyba wiem… posułeś statystyki tym mieszaniem cyframi, trzeba poczekać może się wyprostuje samo.

“error”: “Rate too high - Read: 1476.3531 - Pre: 1475.3574 - Rate: 0.9957”,

Chyba na nowo wszystko skonfiguruje.

Jednym z parametrów konfiguracyjnych jest maksymalny przepływ, on służy do filtrowania błędnych odczytów, wstępnie możesz podać wartość z danych technicznych licznika (to wartość która nigdy nie zostanie przekroczona, bo licznik nie przepuści większego przepływu, możesz potem ją skorygować na rozsądnie mniejszą jak będziesz znał realne przepływy przy dużym poborze wody, sztuczne generowanie dużego przepływu nie ma sensu, więc weź jakieś maksimum nazbierane z rozsądnie długiego czasu i np. pomnóż przez 2).
Być może pomysł z ponowną konfiguracją nie jest zły, generalnie warto dopasować idealnie POI do każdego liczydła (zarówno bębenkowego jak i wskazówkowego) - im lepiej to zrobisz, tym rzadsze będą błędne odczyty, generalnie to obrót zdjęcia trzeba tak dopasować abyś miał poziome linie poziomo - to ma znaczenie, tak samo jak dla liczników bębenkowych rozmiar każdego okienka ma być jednakowy, a mały prostokąt ma być idealnie wielkości jednej cyfry - wytyczne sprawdź w instrukcji bo zależą od rodzaju cyfr i mogę nie pamiętać dokładnie (bo dzięki temu algorytm lepiej rozpozna cyfry), w przypadku wskazówkowych mierzony jest kąt nachylenia wskazówki (są 2 neurony: sinus i kosinus kąta) więc jest ważne, aby celownik trafiał w ośkę wskazówki - po to są te kółka by było łatwiej wycentrować w/g nadruku na tarczach i dlatego te poziome linie poziomo są ważne.

Jasne.
W celu całkowitego resetu do ustawień pierwotnych, trzeba pewnie wyczyścić kartę i przez 192.168.4.1 ponownie rozpakować zipa ?

Na to pytanie dał gdzieś wyżej odpowiedź @RobinI30

Jakkolwiek każda skuteczna metoda jest skuteczna, myślę, że szybciej jest samemu poeksperymentować niż pytać o wszystko na forum.

Ponieważ wszystko w tym projekcie bazuje na plikach, to pewnie można się im przyjrzeć z bliska i np. skorygować błędy.

Rożnica między nami jest taka, że Ty masz ten działający sprzęt od ręką i możesz się nim pobawić, a ja mam jakieś wątłe wspomnienia jak to działało jakiś czas temu.

Najpierw poszukałbym w opcjach web-GUI co można w ogóle zrobić z poziomu ustawień, w drugiej kolejności można przecież wyjąć kartę i edytować pliki na niej z poziomu dowolnego komputera. Moim zdaniem kompletna konfiguracja wszystkiego od zera ma sens tylko jeśli obie te metody zawiodą…

Zapytałem, bo póki co nie chciałbym dotykać kamery aby się nie rozsypała, nie do kończona, konstrukcja podtrzymywania kamery.

Swoją drogą ten mój licznik nie jest do końca skoordynowany miedzy licznikiem bębenkowym a wskazówkowym.
Na bębnie jest już prawie cała “6” ( 6 m3), a na totku wskazówka jest na 445 litrach.Także łączny wynik powinien być 1475,445 . A pewnie kamera będzie czytać 1476, 445.

Uwaga słuszna ale nie wiem co Ci odpowiedzieć… być może się “nauczy”.

Nad kwestią faktu, że liczniki bębenkowe działają dość specyficznie autor projektu (i ci którzy mu pomagali) spędził przynajmniej kilka miesięcy, więc pogrzeb w dokumentacji i issues (również zamkniętych) to pewnie znajdziesz coś na ten temat.
Moje skromne zdanie jest takie, że na podstawie jednego zdjęcia nie da się ocenić ze 100% pewnością czy ostatnia cyfra to ma być 5 czy 6 (chociaż mi się wydaje, że 6 tylko nie została dobrze dociągnięta przez mechanizm, edit: popatrz na wcześniejsze zdjęcie - teraz jestem w zasadzie pewnien że to 6).

Natomiast mam hint w innej kwestii, bo widać, że przestawiałeś kamerę.
Najmniej zniekształcone zdjęcie uzyskasz tylko w takim ustawieniu, gdzie oś obiektywu będzie idealnie w osi wirnika (tego z trójkątem), natomiast “poziom w poziomie” jest wtedy stosunkowo łatwo uzyskać programowym obrotem zdjęcia (tak jak miałeś poprzednio), bo nie ma optycznych zniekształceń nieliniowych (typu “kopniętej perspektywy”, której nie da się poprawić prostymi środkami programowymi).
A wspomniałem o tym, bo wyraźnie teraz widać, że kamera patrzy “ze skosa” co generuje nieusuwalne zniekształcenia (tak wiem pewnie problemem jest odblask od LEDa, trzeba pewnie pokombinować z jakimś dyfuzorem, kamerę warto w ogóle przykleić do slotu karty np taśmą dwustronna to zapewni płaszczyznę ostrości równoległą do płytki a oś obiektywu idealnie prostopadłą).

No nic, tylko taka moja uwaga :wink:

@RobinI30 Po restarcie całej konfiguracji i ponownym ustawieniu, wyniki z licznika są do przyjęcia. (oprócz tej 6).
W NR taki wynik:

29.11.2023, 12:46:03node: debug 37msg.payload.main.value : string[9]

“1476.4749”

29.11.2023, 12:46:03node: debug 38msg.payload : Object

object

main: object

value: “1476.4749”

raw: “01476.4749”

pre: “1476.4749”

error: “no error”

rate: “0.000000”

timestamp: "2023-11-29T12:44:57+0100

Co można z tym dalej zrobić, aby wyciągnąć encję z zużyciem ?

Śledziłem jak się przesuwa, wczoraj jeszcze była połowa szóstki, także powinna być piątka.