Już wiem dlaczego swiatlo sie nie wyłączyło. Właściwie to wyłączyło sie ale godzine pozniej, inne urządzenia rownież. Czyli kwestia pewnie współrzędnych GPS i wtedy czas sie ustawi?
No i teraz jest ok. A wystarczylo wejść do konsoli zeby zobaczyć że czas jest przestawiony. A jak zniosą przestawianie czasu to tą komendę trzeba bedzie odwołać?
Na 4 lata masz już gwarantowany spokój
a generalnie sprawa likwidacji zmian czasu mocno przyschła (a pewnie nie nabierze popularności, bo jedyny kraj w okolicy, który nie stosuje zmian letnio-zimowych od parunastu lat to Rosja, pomijam tu kraje które nigdy nie stosowały zmian czasu).
PS Pani o ksywie “broszka” wydała swoje rozporządzenie z odpowiednim wyprzedzeniem, obecny premier ledwo zdążył…
PPS W robocie zajmuję się między innymi systemami dla których (urzędowy) czas lokalny jest istotny i muszę o to dbać, więc jeśli dożyję kolejnej zmiany rozporządzenia, to zapewne się o tym pochwalę z odpowiednim wyprzedzeniem (M.M. naprawdę mnie wkurzył, bo takie rzeczy powinny być ogłoszone z minimum półrocznym wyprzedzeniem).
Więc w S26 lepiej też zrobię upgrade do 11, tu chyba nie ma jakichś ograniczeń sprzętowych? Czyli na każde urządzenie mogę wgrać 11 wersje?
W każdy sprzęt można wgrać 11.x, ale jak trafnie wyczułeś - są ograniczenia sprzętowe i bądź na nie przygotowany - przeczytaj dokumentację (i zrób backup)
Nie no sprzętowych nie ma co ty !! innego układu ESP jak ten do którego jest napisana Tasmota nie ma Ponadto jedyne co może przestać działać to IO ale ustawisz na odpowiednie z palca i wraca do normy. Innej pinologi jak ta która jest z datashield układu ESP Tasmota nie wymyśli bo się nie da :-). Co może pójść nie tak
- Upgrade coś źle się wgra (zachłyśnie się jak człowiek wodą ) wtedy trzeba z backup odtworzyć i spróbować jeszcze raz bez stresu.
- Jedyne co może przestać działać to synchronizacja z Domoticz HA lub innym softem ale to też trzeba zobaczyć jaka konfiguracja nas tam czeka.
Ponadto nie zauważyłem nić niepokojącego co do wersji 11 na 100 sprzetu do którego wgrałem Tasmotę i robiłem upgrade do nowszej wersji żaden z nich nie zgłosił problemów działają do dziś
Naprawdę? a zdajesz sobie sprawę z tego, że są różne buildy, bo zasoby sprzętu nie wystarczają na wrzucenie wszystkich możliwości Tasmoty na raz w jednym firmware
przeczytaj choćby notki do wydania jeśli nie chce Ci się kopać po dokumentacji
więc w specyficznych zastosowaniach trzeba wybierać, oczywiście jest też “plan B”, czyli samodzielna kompilacja.
A z czego to wynika? Ano właśnie z ograniczeń sprzętu.
Powaga? i nie widzisz różnic między ESP32 (oraz jego nowszymi odmianami), a ESP8266 i ESP8285, różnic między konstrukcjami w pojemności zamotowanego flasha lub PSRAM też się nie da zaniedbywać (w ogóle Tasmota obsługuje PSRAM?).
@szopen ma rację…
Dla tych co chcieliby skorzystać z niestandardowych binerek Tasmota i storzyć własną kompilację jest fajny projekt #tasmocompiler
Tak wygląda przygotowanie do własnej kompilacji, wszystko w przeglądarce internetowej, dzięki platformie GitPod.
Jest również repozytorium z kompilacjami deweloperskimi:
Czy ma ktos doświadczenie z listwą Chacon 47550? Ma ona 5 gniazd, ciekawi mnie czy ma też 5 przekaźników i czy mozna ją przerobić na Tamsota. Jesli listwa nie widnjeje w na stronie Tasmoty to raczej nic z tego?
Lub czy taka listwa Brennenstuhl Connect Eco-Line ma 6 przekazników czy tylko 3 (po jednym na pare gniazdek)?
Jeśli się zdecydujesz, to na własne ryzyko… ale tu mam taki hint: jeśli przeszukasz bazę sprzętu Blakkader’a oglądając obrazki (skoro po modelu nie znajduje) i znajdziesz coś co wygląda identycznie, to na 99% jest to ten sam sprzęt z tej samej fabryki (OEM/“whitelabel”), a co za tym idzie można dość śmiało przyjąć, że elektronika jest identyczna.
Istotna UWAGA:
Ostatnimi czasy niestety na bazie technologii od Tuya pojawiają się wypusty oparte na innych MCU niż Espressif (a co za tym idzie póki co nie istnieje na nie alternatywne oprogramowanie i nie wiadomo czy takie powstanie, choć niektóre projekty są teoretycznie gotowe na wsparcie czegoś nowego i radykalnie innego od konstrukcji ESPxx, to jednak pojawienie się wsparcia w stanie użytkowym może zająć kilka lat).
Przeszukaj więc też listę sprzętu niewspieranego.
edit: Jest już projekt OpenBeken (OpenBK7231T_App), podobny do Tasmota umożliwiający wykorzystanie sprzętu (zasadniczo opartego na technologii od Tuya) wykorzystującego inne MCU niż Espressif i rozwija się dość intensywnie, wciąż jednak jest adresowany do bardziej zaawansowanych majsterkowiczów
Ma 2 przekaźniki w grupach po 2 gniazdka, grupa trzecia jest podpięta na stałe do zasilania.
Gdybyś obejrzał choćby zdjęcie - wiedziałbyś o tym (pomijam fakt, że jest to też opisane w dokumentacji, do której sam podlinkowałeś…).
Ma 2 przekaźniki 2 pary sterowane + 1 para zasilana ciągle.
Dodatkowo
Nowe urządzenia Tuya wymieniły swój moduł Wi-Fi na niekompatybilny z Tasmotą!!!
Tuya-Convert może nie być możliwe dla tego urządzenia, ponieważ szablon został dodany (2020-10-16).
Więc zakup to niewiadoma.
Listwa działa już parę miesięcy i sprawuje się bardzo dobrze do tego stopnia że w ogóle nie wchodzę już na adres tej listwy no i mam teraz problem bo nie zapisałem go nigdzie w zakładkach i teraz nie wiem jak mam wejść w listwę żeby zmienić ustawienie jednego gniazdka
Użyj dowolnego skanera sieci
np. dla Windows
lub Androida
Jeśli w tej listwie jest Tasmota to IP będzie w jednym z tematów MQTT zapisane.
Wszystkie potrzebne informacje są w HA, w integracjach urządzenia, pod linkiem “ODWIEDŹ” np:
a w przypadku “starej” integracji Tasmoty z MQTT w encji urządzenia o nazwie sensor.<nazwa-urzadzenia>_status
jest podany adres IP:
Kupilem kilka gniazdek Brennenstuhl WA3000 i chcialbym je przerobić na tasmote. Jaki obecnie dobry programator usb byscie dla mnie polecili?
Do ESP nie potrzeba żadnego specjalistycznego programatora, potrzebujesz jedynie dowolny mostek USB-UART pracujący w logice 3,3V.
Zwróć uwagę na ostrzeżenie - obecne wypusty pod tą nazwą (Brennenstuhl WA3000) mają inne MCU niż ESP, więc mogą być niekompatybilne z Tasmota, najlepiej rozbierz jedno i sprawdź jaką ma elektronikę…
To są wkręty zapobiegające rozbieraniu przez użytkowników, one mają tylko jedną opcję - wkręcanie
Pozostaje pokombinować z dobrym spasowaniem rozmiaru wkrętaka płaskiego (ewentualnie metoda rozbiórki z użyciem klejenia tymczasowego narzędzia do wkrętów - kawałka płaskownika, bita lub starego wkrętaka, raz w życiu używałem podobnej metody z nieco innymi łbami i kleiłem na cyjanoakryl, czy się uda to zależy jak mocno wkręcone fabrycznie).
Po ich wykręceniu do powtórnego montażu będziesz musiał użyć zwykle wkręty w tym rozmiarze.