Miernik energii elektrycznej - Zamel MEW-01

Witam
Czy może mi ktoś pomóc ze stworzeniem encji która pokazuje całkowite zużycie energii dziennie, tą wartość z panelu energia “Dom”

mamy 2023, i myślałem że wskazania energii wyzerują się i będę miał na “świeżo” podgląd na produkcję od 01.01.2023.

Czy jest jakiś sposób aby nie resetując MEW-01, uzyskać parametry energii tylko za ten rok czyli od 01.01.2023r ?
na codzień korzystam z

sensor.0_electricity_meter_total_forward_active_energy_phase_2

czy w bazie danych są te wartości zapisywane i czy można uzyskać tylko te najnowsze?

Tak, korzystając z utility_meter.
Jeśli chcesz pomiar dla poszczególnych faz to wstawiasz encję:

sensor.0_electricity_meter_total_forward_active_energy_phase_1, 2 lub 3

jeśli sumarycznie to:

sensor.0_electricity_meter_total_forward_active_energy
2 polubienia

Panowie, pytanie. Z racji, że mam mocno ograniczone miejsce w rozdzielni, chciałbym zamontować MEW-01 na klatce schodowej przy liczniku. Poniżej zdjęcie. Teraz pytanie odnośnie prawidłowego podłączenia. Z licznika 3 fazy idą na zabezpieczenie Legrand (dół), z tego też dołu wychodzą 3 fazy to skrzynki w mieszkaniu oraz na piwnicę. Zasilenie MEW-01 mogę podłączyć na górę zabezpieczenia Legrand a przekładniki odpowiednio pod zaciski L1, L2 i L3? (niezależnie czy do liniii mieszkanie / piwnica?). Będę wdzięczny za pomoc.

“Teoretycznie” tak ale prawidłowo powinno być zabezpieczenie dodatkowym wyłącznikiem nadprądowym (w myśl zasady: każdy obwód eletryczny zabezpieczamy), proponuję jednak dopytać elektryka z uprawnieniami.

2 polubienia

Ten Legrand to nie jest zabezpieczenie a rozłącznik. Możesz zasilanie monitora MEW-01 podpiąć pod jego zaciski. Ja zalecam aby takie urządzenie i to w takim newralgicznym miejscu instalacji, zabezpieczyć dodatkowo bezpiecznikami topikowymi. Ta elektronika może również ulec uszkodzeniu i teoretycznie wywołać zwarcie. Producent nie wspomina nic o tym więc należy założyć, że wewnątrz brak zabezpieczenia. Proponuje przed MEW dołożyć taki przykładowy moduł na bezpieczniki 'szklaki".

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź. Podłączyłem w ten sposób ale pokazuje coś dziwnego. Napięcie i częstotliwość ok, ale nic innego

Pokaż zdjęcie… Wygląda jakbyś nie podłączył zupłnie przekładników prądowych.

Sytuacja opanowana. Faktycznie wypiął się jeden zacisk. Podpiąłem pozostałe i działa. Dziekuję wam za pomoc. To co pokazałeś kupię przy najbliższej okazji. Możesz rozpisać jak to wpiąć? Rozumiem że pomimo że jest to na 1 DIN ale podepnę pod to 3 fazy MEW?

Wszystko jest w instrukcji i schemacie. To jest moduł na 3 bezpieczniki, po jednym na każdą fazę. Dodatkowo ma sygnalizację przepalenia bezpiecznika, czyli zapala się dioda LED jeśli bezpiecznik się uszkodzi.

1 polubienie