Witam
Czy może mi ktoś pomóc ze stworzeniem encji która pokazuje całkowite zużycie energii dziennie, tą wartość z panelu energia “Dom”
mamy 2023, i myślałem że wskazania energii wyzerują się i będę miał na “świeżo” podgląd na produkcję od 01.01.2023.
Czy jest jakiś sposób aby nie resetując MEW-01, uzyskać parametry energii tylko za ten rok czyli od 01.01.2023r ?
na codzień korzystam z
sensor.0_electricity_meter_total_forward_active_energy_phase_2
czy w bazie danych są te wartości zapisywane i czy można uzyskać tylko te najnowsze?
Tak, korzystając z utility_meter.
Jeśli chcesz pomiar dla poszczególnych faz to wstawiasz encję:
sensor.0_electricity_meter_total_forward_active_energy_phase_1, 2 lub 3
jeśli sumarycznie to:
sensor.0_electricity_meter_total_forward_active_energy
Panowie, pytanie. Z racji, że mam mocno ograniczone miejsce w rozdzielni, chciałbym zamontować MEW-01 na klatce schodowej przy liczniku. Poniżej zdjęcie. Teraz pytanie odnośnie prawidłowego podłączenia. Z licznika 3 fazy idą na zabezpieczenie Legrand (dół), z tego też dołu wychodzą 3 fazy to skrzynki w mieszkaniu oraz na piwnicę. Zasilenie MEW-01 mogę podłączyć na górę zabezpieczenia Legrand a przekładniki odpowiednio pod zaciski L1, L2 i L3? (niezależnie czy do liniii mieszkanie / piwnica?). Będę wdzięczny za pomoc.
“Teoretycznie” tak ale prawidłowo powinno być zabezpieczenie dodatkowym wyłącznikiem nadprądowym (w myśl zasady: każdy obwód eletryczny zabezpieczamy), proponuję jednak dopytać elektryka z uprawnieniami.
Ten Legrand to nie jest zabezpieczenie a rozłącznik. Możesz zasilanie monitora MEW-01 podpiąć pod jego zaciski. Ja zalecam aby takie urządzenie i to w takim newralgicznym miejscu instalacji, zabezpieczyć dodatkowo bezpiecznikami topikowymi. Ta elektronika może również ulec uszkodzeniu i teoretycznie wywołać zwarcie. Producent nie wspomina nic o tym więc należy założyć, że wewnątrz brak zabezpieczenia. Proponuje przed MEW dołożyć taki przykładowy moduł na bezpieczniki 'szklaki".
Dziękuję za odpowiedź. Podłączyłem w ten sposób ale pokazuje coś dziwnego. Napięcie i częstotliwość ok, ale nic innego
Pokaż zdjęcie… Wygląda jakbyś nie podłączył zupłnie przekładników prądowych.
Sytuacja opanowana. Faktycznie wypiął się jeden zacisk. Podpiąłem pozostałe i działa. Dziekuję wam za pomoc. To co pokazałeś kupię przy najbliższej okazji. Możesz rozpisać jak to wpiąć? Rozumiem że pomimo że jest to na 1 DIN ale podepnę pod to 3 fazy MEW?