Teraz pojawiło się pięć encji od licznika supli… Myślę że w brokerze Mqtt jest sporo zmian w najnowszej wersji i nie wszystko działa jeszcze tak jak powinno…
Czy tego Shelly 3EM da się użyć tak jak MEW-01 w układzie zasilania jednofazowego, mierząc np. zużycie energii z trzech różnych bezpieczników podających napięcie na rożne pomieszczenia, czy też musi to być typowy układ zasilania trój-fazowego z przesunięciem pomiędzy fazami?
Można każdy osobno mam tak podłączone, trzeba tylko uważać przy zakładaniu przekładników prądowych aby był dobry kierunek . Dobrze przeczytać instrukcje bo niektóre oznaczenia mogą być mylne .
ale to się zgadza masz ujemny magazyn ponieważ wysłałeś mniej
Dla mnie jest to dobrze, musisz jeszcze skorygować liczniki po rozliczeniu z zakładem energetycznym
po przeliczeniu twoich danych
51,32382 kWh wysłanej do ZE do rozliczenia masz 41,059056 jeżeli od tej wartości odejmiesz pobraną
to twój magazyn jest na (-)
Ale jest coraz więcej słoneczka i zaraz będzie na (+)
ale chyba jednak jest zła ta formuła,
myślę nad tym i obecnie to ma postać taką:
W - wysłane do sieci
P - pobrane z sieci
X = magazyn
obecnie to jest tak: X = W * 0,8 - P
a nie powinno to być tak, że: X = ( W - P ) * 0,8
?
/
edit: jednak Dariusz masz rację, tak to powinno być jak jest
Panowie jakiego topica z MEW-01 używacie w HA do liczenia energii?
Zbilansowanych?
sensor.0_electricity_meter_total_forward_active_energy_balanced
sensor.0_electricity_meter_total_reverse_active_energy_balanced
czy niezbilansowanych?
sensor.0_electricity_meter_total_forward_active_energy
sensor.0_electricity_meter_total_reverse_active_energy
Sam sobie odpowiem: Po kilku dniach testów stwierdzam, że pomiar energii za pomocą
total_forward_active_energy_balanced
total_reverse_active_energy_balanced
Zgadza mi się z licznikiem PGE co do 0,1kWh
Pytałeś wcześniej dlaczego kolega przelicza jedna wartość a drugiej nie. Teraz rozumiem, bo energetyka zabiera 20% oddanych kw za magazynowanie. Sorry za zamieszanie