Moduł sensora obecności 24 GHz do DIY (Hi-Link HLK-LD2410)

Ja od poczatku UART z ESP32.

To było trzeba o tym napisać wprost :wink: , odpowiedziałeś na mojego posta o treści:
“Dłuższe testy integracji czujnika z HA po BLE pokazały, że jest to integracja niestabilna, czujnik potrafi przestać nadawać, pomaga tylko reset zasilania czujnika.”
dlatego logiczne było dla mnie, że Twoja wypowiedź dotyczy integracji po BLE.

Jeśli chodzi o BLE to istotnie bez sensu, po paru zmianach firmware zaprzestałem testów (bo nie było poprawy), jeśli chodzi o zasilanie to też potwierdzam - musi być solidne.
Na zabawę w DIY brakuje mi czasu, więc od miesięcy radary leżą i czekają na swoją kolej.

Hej, właśnie testowałem urządzenie oparte na ESPHome i LD2410C DIY.

Niby fajnie, ale kiedy żona się maluje w łazience i nie rusza się przez dłuższy czas, czujnik nie wykrywa obecności.

Zamontowałem go nad sufitem podwieszanym z karton-gipsu, pod kątem 45 stopni do podłoża. Co ciekawe, gdy leżał na metalowej konstrukcji, nie działał prawidłowo – w ogóle nie wykrywał ruchu.

Nie jest to zbyt dobre rozwiązanie do wykrywania obecności. Może poprawa nastąpiłaby, gdybym zamontował go bezpośrednio na ścianie lub suficie, albo wymienił ESP na inny model.

Konfiguracja: Wemos D1 mini z LD2410C, podłączony bezpośrednio.

Nie widzę w tym nic dziwnego, przecież to radar

To jest coś grubo nie tak, testowałem ten czujnik wprawdzie dość krótko, ale oczywiście wykrywa wszystko prawidłowo zgodnie ze swoją zasadą działania (radar wykrywa przede wszystkim obiekt w zasięgu, a wykrywanie ruchu polega na pomiarze opierającym się na obliczaniu zmiany odległości), więc to co napisałeś jest zasadniczo niemożliwe, jeśli nie wykrywa statycznego obiektu to nie wykryje też jego ruchu. Prawdopodobnie zasłoniłeś anteny i uzyskujesz jedynie jakiś sygnał pośredni z odbić.

By może nie czytałeś dokumentacji wnikliwie - dielektryczna przeszkoda przed antenami radaru może mieć co najwyżej ułamki milimetra. Gdybyś zobaczył kiedyś radar używany przez policję to zobaczysz też że tam nie ma żadnych przeszkód między antenami a obiektem wręcz jest użyty falowód.