Moduł zigbee błędnie raportuje swój stan

W jednym z pokoi do sterowania oświetleniem użyłem modułu dopuszkowego OXT SWT24 (ściemniacz jednokanałowy).
Do modułu podłączony jest włącznik chwilowy.
Włącznikiem mogę zapalać i gasić żarówkę, a kiedy go przytrzymam mogę rozjaśnić lub ściemnić światło.
Moduł został zintegrowany z HA za pomocą Zigbee2MQTT. W ustawieniach modułu jako “Switch type” ustawiona jest wartość: “momentary”.
Z poziomu HA mogę włączać/wyłączać światło oraz regulować jego natężenie.

Problem polega na tym, że kiedy załączę światło przełącznikiem fizycznym, HA nie pokazuje mi, że to światło zostało załączone - tam nadal jest sygnalizowany stan wyłączenia. Kiedy chcę z poziomu HA wyłączyć zapalone wcześniej fizycznym przełącznikiem światło, musze kliknąć dwa razy w ikonę HA - najpierw po to, by “załączyć” już załączone światło, potem drugi raz, żeby je wyłączyć.

Co może być problemem?

Dodam, że kiedy pierwszy raz instalowałem ten moduł, zintegrowałem go za pomocą ZHA a nie Zigbee2MQTT i początkowo problem był ten sam, jednak sam się “naprawił” po jakimś czasie - nie jestem pewien, ale chyba po aktualizacji HA.

Być może masz błąd w podłączeniach przewodów między klawiszem fizycznym, a modułem w puszce. Wyglada na to, że Z2M nie dostaje poprawnego sygnału o zmianie położenia klawisza na fizycznym przełączniku.

Zajrzyj tutaj (wiem, że to inny moduł, ale chyba problem podobny):

Jeśli to nie pomoże, to poszukałbym w dokumentacji OXT SWT24.

Same połączenia są wykonane moim zdaniem poprawie - fizyczny włącznik poprawnie kontroluje pracę modułu, więc moduł dostaje z nigo sygnał.

Momentary to nie toggle więc jak ma ci załączać ten przełącznik w HA, dla toggle musi być stan podtrzymany. Napisz jakąś automatyzację która będzie ci zmieniała stan twojego przełącznika od strony twojego modułu.

W ustawieniach modułu wybiera się, z jakim przełącznikiem moduł pracuje. Mam fizyczny przełącznik chwilowy - “dzwonkowy” - więc jest ustawione na momentary. Kliknę raz - światło zapala się, kliknę drugi raz - gaśnie, przytrzymam - reguluję jasność. Kiedy ustawię “toggle” albo “state” to światło zapala się tylko na moment trzymania przycisku, przy czym i tak stan nie jest raportowany do HA. Problemem nie jest sterowanie, tylko raportowanie stanu - kiedy załączę światło fizycznym przyciskiem HA wciąż pokazuje, że światło jest wyłączone. HA pokazujepoprawny stan tylko, kiedy załączenie/wyłączneie odbywa isę z poziomu HA a nie fizycznym przyciskiem.

Dobrze jest, momentary to przycisk dzwonkowy (fizyczny).
Jak widzę to jest inny rebrand takiego ściemniacza

Nie mam takiego sprzętu, ale w Z2M to powinno wyglądać mniej więcej tak (aby urządzenie raportowało zmiany stanu on/off)

Ja mam coś takiego, ale nie mogę edytować artości innych niż Min i Max intervał:

Nie pytam co ma w module tylko co ma na pulpicie HA, przycisk czy przełącznik? Bo jak przełącznik to raczej tylko błyśnie i wróci do poprzedniego stan.

Zwykle nie ma potrzeby edytowania (zazwyczaj są tam ustawienia domyślne, które z zasady działają).

Ale może zacznijmy od samych podstaw - w eksponuje
musi być coś w tym guście

lub raczej

Jeśli tego brak, to można sądzić, że wywiad Zigbee się nie udał, w takim wypadku należy dodać sprzęt ponownie do sieci Zigbee pobudzając w trakcie wywiadu (choćby tym przyciskiem fizycznym).

Bez tego nie będzie zgłaszania stanu do Z2M (a tym samym dalej do MQTT i finalnie do HA).

W kwestii podłączeń sprawa jest chyba całkiem jasna, mają tam być 4 przewody

• L
  • N
  • żarówka (z drugiej strony do N)
  • przycisk (z drugiej strony do L)

W trybie zasilania pasożytniczego (jeśli moduł na to zezwala) mogą istotnie wystąpić problemy z działaniem przy zbyt niskim obciążeniu (należy wtedy wymienić LED na klasyczną żarówkę lub zbocznikować sztucznym obciążeniem).

Nie ma znaczenia, prawidłowo działający moduł będzie raportował stan, jeśli będzie przełącznik w GUI to on będzie podążał za faktycznym stanem.

Nie pytam co ma w module tylko co ma na pulpicie HA, przycisk czy przełącznik? Bo jak przełącznik to raczej tylko błyśnie i wróci do poprzedniego stan.

Tak to wygląda w HA:
Zrzut ekranu 2025-12-23 162515

Symbol i kolor żarówki jak i położenie przełącnzika po prawej zmienia się prawidłowo, jak załaczę światło z HA. Symbole te komplenie nie reagują na zapalenie światła przełącznikiem fizycznym. Nawet, jeżeli sam symbol przełącznika reagowałby tylko na chwilę, to symbol żarówki powinien sygnalizować aktualny stan światła - a nie sygnalizuje.

Ale może zacznijmy od samych podstaw - w eksponuje
musi być coś w tym guście

Jest:

Stan tej ikony zmienia się tylko, kiedy załączę światło z HA, nie zmienia się, jak załączam światło z fizycznego przycisku.

W trybie zasilania pasożytniczego (jeśli moduł na to zezwala) mogą istotnie wystąpić problemy z działaniem przy zbyt niskim obciążeniu (należy wtedy wymienić LED na klasyczną żarówkę lub zbocznikować sztucznym obciążeniem).

Moduł jest podłaczony razem z N. Działa prawidłowo przy sterowaniu przełącznikiem i przy sterowaniu z HA, więc w mojej opinii połączenia elektryczne są ok.

Niestety nie mam drugiego takiego modułu do porównania, ale co zauważyłem, to tylko ten jeden moduł ma coś ustawione w zakładce “Raportowanie”. Żaden inny moduł zigbee u mnie tego nie ma. Przy czym ja tego nie konfigurowałem ręcznie - byc może zostało to stworzone automatycznie przy podłączaniu modułu.

Wejdź w logi Z2M i sprawdź czy wysyłane są stany do HA po MQTT. Wpisz w Filtruj po tekście wpisz nazwę swojego modułu i kliknij kilka razy fizycznym przyciskiem.

W logach niestety nic się nie pojawia kiedy właczam światło fizycznym przyciskiem. Pojawia się za to, kiedy włączam światło z HA. Czyli domyślam się, że to jakiś problem z modułem, a nie HA?

Inne urządzenia z Z2M działają normalnie?

Inne urządzenia z Z2M działają normalnie?
Tak

Albo wadliwy moduł, albo nie pobrał wszystkich informacji podczas parowania, zrób tak jak napisał @szopen

Usuń moduł z Z2M i dodaj go ponownie, podczas parowania klikaj przycisk fizyczny.

Usunąłem urządzenie, dodałem ponownie. Podczas parowania wcisnąłem przycisk fizyczny. Teraz mam bardzo dziwną sytuację:

1. kiedy steruję z przycisku fizycznego, wszystko działa jak należy, stan jest odświeżany w HA (widzę, czy światło jest włączone, czy nie), ale nie jest odświeżana aktualna jasność, po zmianie jasności przyciskiem fizycznym;

2. kiedy włączę lub wyłączę światło z HA, status on/off z przycisku fizycznego przestaje być aktualizowany. Status on/off aktualizowany jest tylko po zmianie przełącznika w HA.

3.i teraz najlepsze - kiedy wejdę w logi i jeszcze raz załączę lub wyłączę światło przyciskiem fizycznym, to w logach pojawiają się nowe wpisy. W tym momencie mogę przejść na kartę “Eksopnowane funkcje” przełącznika w Z2M i od tego momentu status on/off przy sterowaniu przyciskiem fizycznym znowu jest aktualizowany. Cały proces się powtarza od pkt.1

Po ponownym parowaniu nie ustawiałem funkcji przycisku na “momentary” - żadna z funkcji nie jest teraz wybrana, mimo to przycisk fizyczny działa prawidłowo.

Może Tuya w ramach eksperymentu zaimplementowała RNG (Random Number Generator) i za każdym nowym parowaniem można się cieszyć nowymi opcjami :slight_smile: Dla mnie ten moduł to śmietnik, jeżeli tak się zachowuje, to w normalnym użytkowaniu losowo zapali ci się światło jak akurat będziesz na wakacjach :slight_smile: a dostawca energii się ucieszy.

2 polubienia

Hmm - popatrzyłem jeszcze trochę - mi to wygląda, jakby coś nie tak było z obsługa tego modułu po stronie HA - owszem, wcześniej logi się nie pojawiały, ale teraz się pojawiają - nie ważne, czy steruję z HA, czy z przycisku fizycznego, w logach widać, czy włączam, czy wyłączam światło. Skoro przychodzą nowe wpisy do logów, to stan powinien być odświeżany - a nie zawsze jest…

HA nim nie zarządza, jak już to MQTT i Z2M, jeżeli w nich byłby problem to inne urządzenia też by szwankowały a nie tylko ten moduł. Możesz jeszcze sprawdzić OTA w Z2M może jest aktualizacja, ale patrząc na popularność tego modułu raczej bym się tego nie spodziewał.

Pisząc HA miałem na myśli, że coś jest po stronie “programowej” a nie sprzętowej. Natomiast mam nowe ustalenia - właśnie do HA podłączyłem kolejne urządzenie Zigbee - podobny moduł, ale tym razem TS0001 - włącznik jednego obwodu, bez ściemniania. Jego zachowanie jest dokłanidnie takie samo, jak modułu ze ściemnianiem - także nie aktualizuje stanu, po przełączeniu fizycznym przełącznikiem, za to w logach pojawiają się nowe wpisy, kiedy ten przełącznik zmieni pozycję. Co ciekawe, dwa dni temu podłączałem dokładnie taki sam moduł i działa on prawidłowo do dziś.