Nowa oficjalna integracja Tuya v2 (od wersji HA 2021.10 zastępuje starą intergrację chmurową)

Jeżeli Zigbee to Tuya spokojnie może być ale z jakimkolwiek innym Koordynatorem niż Tuya
https://forum.arturhome.pl/tag/z2m

Tylko, że wydaje mi się, że problem nie lezy po stronie Tuya, a po stronie HA. Cuda zaczęły się dziać od core-2021.11. Wcześniej działo to bardzo dobrze

Ja też myślę że to przedostatnia aktualizacja HA coś zrąbała (pisałem o tym 9 dni temu - powyżej), zaczęły mi wariować kontrolery LED RGB - pół godziny wcześniej przed aktualizacją wszystko działało normalnie.

To może napiszę to kolejny raz:
Zmiany w HA wymusiła Tuya (ktoś w ich korpo w końcu zauważył, że istnieje projekt HA starszy od ich korpo i ma się zaskakująco dobrze ;P) zapowiadając kompletną przebudowę swoich chmur w ciągu 2 miesięcy (bodajże to był termin jeszcze przed końcem roku), co zmusiło developerów HA do wdrożenia wersji alfa v2 w wydaniu produkcyjnym (tu masz rację mogli tego nie publikować i spokojnie poczekać aż Tuya rozwali wszystkim instalacje ID wykorzystujące ich rozwiązania).
Już po publikacji niedorobionej integracji v2 Tuya się zreflektowała, że nie da rady wdrożyć planowanych zmian w te 2 miesiące i przedłużyli termin do pół roku (ciekawe czy się wyrobią - to implikuje konieczność wydania aktualizacji apek i przede wszystkim firmware dla wszystkich brandów opierających się na ich technologii), jakkolwiek ja tego jakoś nie widzę za różowo, bo moim zdaniem te zmiany mają na celu wprowadzenie abonamentu na chmurę.
Aaa, i na bis - Tuya oddelegowało do uwspółcześnienia API jednego programistę.
edit: czyżby oddelegowali teraz już tylko 0 programistów? - ogłoszono, że ten projekt nie będzie kontynuowany, więc pozostaje używanie integracji oficjalnej.

Wszystkim którym się sypią instalacje proponuję przejście na nieoficjalną integrację v2 (ale miejcie w głowach, że jeden nawet najmądrzejszy Chińczyk może nie wszystko ogarniać).

Muszę niestety dodać, że chińska konkurencja dla Tuya podąża tą samą drogą i też dysponuje softem pisanym na kolanie…

Tuya

1. U mnie wszystko działa ( żarówki, gniazdka, termostaty, klimy, żaluzje) jedynie pomiary z gniazdek są zawyżone ( X 100) :grinning:
    Integracja Tuya i Tuya_old

2. Dołączyłem konto Smart Live do Smartthings
    Żarówki - Ok
    Przełączniki - Ok
    Termostaty - Odczyt temperatury błędny wskazania ok 4 stopnie przy realnym 22 stopniach ( On - Off - OK)

HA Tuya_old (po kalibracji w stawieniach)
    ScreenShot_20211119123153

Klimatyzatory - brak
    Żaluzje - Ok (brak poziomu otwarcia)

3 . Wydaje mi się, że problem jest po stronie Tuya

U mnie nieoficjalna Tuya v2 ni chuchu nie chce wystartować na HA…

@Grippen
Musisz najpierw usunąć oficjalną (encje i całą resztę możesz zostawić).
Zrób sobie świeży snapshot przed takimi zmianami.

Widzę, że część osób ma problem ze zwrotną informacją o statusie urządzenia.
Zerknijcie sobie czy macie w ich panelu (iot.tuya.com) dodane “Device Status Notification” w “service api”:

Subskrypcja tego jest niezbędna żeby dostawać po api request z nowym stanem urządzenia.

Mam właśnie taki problem od kilku dni a “Device Status Notification” jest dodane. Jak już pisałem wcześniej działało.

Witam,

Mam jedno urzadzenie Tuya - pierwsze i ostatnie. Próbowałem przez iot.tuya.com ale tam albo rial, albo bnezplatne albo nie wiadomo jak. Prosze o info moze ktos wie bo ja znaleść nie mogę jak usunąć konto w iot.tuya.com.

Z telefonu
1 Konto i Bezpieczeństwo > Cloud Development Project " unilink "
2 Dezaktywuj konto

Jak usunąć jeden “My Cloud Projects” ?

Dla niektórych opcji bezpłatnie=trial

Z tym, że są sprzęty, które mimo Device Status Notification będą raportować raz na godzinę i ani sekundę szybciej. W moim przypadku dziwnym trafem są to wtyczki kupione za pół darmo (albo i jeszcze taniej) na aliexpress. Pozostałe sprzęty raportują regularnie.
Tak czy owak, to na czym mi zależało i/lub nie chciałem, żeby ktoś przypadkiem wyłączył przerzuciłem na esphome.

Cześć
Chciałbym zapytać czy mieliście problem z dodaniem intergracji tuya2 do HA? U mnie za każdym razem wywala błąd " Enter your Tuya creditential" i Invalid Authentication.
Na początku miałem konto iot Tuya z lokalizacją Ameryka, ale nie dało się sparować więc dziś utworzyłęm całkiem nowe konto z lokalizacją PL, dodane urządzenia i nadal ten sam błąd. Logowanie w HA robię danymi z aplikacji Tuya.
Być może coś robię źle, jeśli ktoś miał podobny problem będę wdzięczy za pomoc.

Tuya v2 w nowej wersji HA nie działa Teraz jest Tuya (oficjalna) lub Tuya_old z HACS (GitHub - andrey-yantsen/home-assistant-tuya-old
Jak ustawić konto
The End of TUYA V2? (Troubleshooting Tuya + Upcoming Features) - YouTube
Ważna jest lokalizacja serwera, “powiadomienia”, strefa czasowa, parowanie z kontem aplikacji (skan QR) …
Edycja

Tuya lub / i Tuya_old ( dwie wersje działają na HA )

No to już wszystko jasne, standardowe konto core tuya działa ale nie obsługuje termostatu dlatego uparcie myślałem o instalacji tuya2.
Dzięki za info.

no właśnie u mnie nie chce się spinać z v2 a czym się rózni integracja old z nową tuya (oficjalną). Mam problem z opóźnieniem z włącznikami ok. (10 s) ktoś miał podobny problem ?

Ja mam 2
Tuya ( oficialna) i Tuya_old (przez HACS) wszystko działa (bez opóźnień)

Z tego co wiem Tuya przechodzi na nowe serwery ( Tuya) ale nie wszystko mają ogarnięte.
Tuya_old jest to wersja przed aktualizacją 2021.11 która łączy się do “starych serwerów” ma działać jeszcze ok 6 miesięcy.

Tuya V2 jest to wersja beta teraźniejszej wersji Tuya i nie będzie działać z obecną oficjalną wersją .

dodane:
Wersja Tuya_old ładuje sceny jest konfigurator odczytów termostatów, Częstotliwość skanowania odpytywanego urządzenia

Witam
Piszę bo ostatnio zaktualizowałem HA i też miałem problem z tuya. Okazało się że po dodaniu wszystkiego wg instrukcji nie można było sterować gniazdkami z poziomu HA a z aplikacji działało. Przyczyną okazały się zabezpieczenia firewalla mną routerze livebox. Nie wiem dokładnie które porty blokował ( nie znalazłem) ale na pewno pomaga zmniejszenie poziomu zabezpieczeń na najniższy.

To nie są te dane logowania.
Jak otworzysz Swój projekt na Tuya masz zakładkę “users”, tam dodajesz użytkownika do komunikacji z tym projektem, a przy logowaniu w HA dodajesz projekt z QR-kodu, Client ID i Client Secret z zakładki “Authorization → Cloud Authorization”, oraz User i Password z zakładki “Users”