jestem nowy tutaj, ale HA mam już ponad 3 lata i mam problem z organizacją w szafce. Mam teraz mega plątaninę kabli, ciężko się w tym połapać - jest generalnie syf. Chcę coś z tym zrobić i proszę o porady poukładać kable, żeby było porządnie.
Jakie mam urządzenia w środku:
2 płytki - każda po 8 przekaźników do sterowania roletami
2 kolejne płytki przekaźników do sterowania oświetleniem i pompami ogrzewania
Wszystkim sterują 2 Arduino (z kablem sieciowym) jako warstwa pośrednia między przekaźnikami, a kolejką mqtt na HA.
To wszystko zamknięte w niewielkiej skrzynce - niektóre kabelki przedłużane, wszystko poplątane
Właśnie padł jeden silnik z rolet i wybija bezpieczniki - być może coś jeszcze poszło - nie wiem, ale jak otwarłem tą szafkę po 3 latach to po prostu jestem biały jak ściana jaki tam jest bałagan.
Myślałem, żeby kupić drugą skrzynkę - nawet natynkową, powiesić obok i jakoś to porozkładać ładnie (np. jedna skrzynka z rzeczami na 5V - arduino, druga na 230V - przekaźniki, bezpiecznik).
Ale jak to się robi - jakie przewody stosować, jak w czysty sposób przedłużyć około 25x2 kabli.
w ogóle jak do przekaźników takiego typu jak poniżej podłączyć przewody, żeby to się jakoś prezentowało:
robi to w miarę rozsądnie, zasadniczo jednak się powinno prowadzić okablowanie niskonapięciowe osobno od tego pracującego z napięciem sieciowym (zwyczajowo wiązki się prowadzi minimum 10cm od siebie - to chyba wynika z jakiejś starej normy).
ładnie to wygląda - popatrzę, przeanalizuję koszty i wezmę się do roboty
powiedzcie jeszcze w jaki sposób ładnie przedłużyć przewody + zrobić ich opisy. Obecnie w rozdzielni ze ściany wychodzi około 30 przewodów (linka, 0.5 dla 5V i 1.5 dla 230V) - ale żeby to przerobić to musiałbym zidentyfikować na nowo i przedłużyć przewody robiąc od razu ich opisy.
Przecież niebędę tego łączył kostkami albo jakimś vago tylko coś ładniejszego.
ale niestety one są bardzo niepewne - tzn. na 10 kabli, zazwyczaj 1-2 nie mają połączenia, wystarczy wtyczkę lekko poruszyć i wszystko miga, przkaźniki szaleją.
Czy jest jakiś lepszy sposób na połączenie do goldpinów niż za pomocą takiej wtyczki?
W przypadku SSR, które stosuje do świateł nie ma problemu - bo tutaj są zarówno wyjścia na goldpiny, jak i zakręcane na śrubkę, co znacznie ułatwia montaż.
z góry dzięki za porade jak się z tymi goldpinami porządnie połączyć.