Posiadam taki o to przycisk https://allegro.pl/oferta/pilot-przycisk-zigbee-tuya-smart-4-kanaly-12-scen-11722346213?snapshot=MjAyMi0wMy0wMlQxMDo0NTo1OS4yOTlaO2J1eWVyOzUwMzY1OWFhMzljNGRmMTNjYTM0MmEyZjI2OTAyZjg2OTI4NzNiNDMxZWQzYjI3ZWVmNjhjNjhiY2EyMDcwNTM%3D. Sparowałem go z aplikacja tuya w telefonie. Jest widoczny jako urzadzenie w HA w zakładce tuya. Proszę o pomoc jak dodać sterowanie światłem i urządzeniami bo nie mogę znaleźć jak to zrobić.
Sprawdź jakie przyjmują stany poszczególne przyciski.
stany - ale gdzie to sprawdzić?
W nodzie debug. Podpinasz do niego np. node events state klikasz w przycisk i masz jaki stan przyjmuje.
czyli musze włacznik skonfigurować w node. ok juz sprawdzam
moge Cie prosic o jakis opis jak to sie robi od poczatku bo nie wiem co mam robic. W nodzie mam debug ale nie wiem co z nim mam zrobic i mam tez events i tz nie wiem co mam z tym zrobic. Przycisk w zakladce tuya jest widoczny jako urządzenie i nie ma encji.
Wszystko juz jasne co do sprawdzenia stanu przycisku ale przycisk nie posiada encji . Przycisk jest widoczny jako urządzenie ale brak encji.
Wstawiasz node “events: all” i naciskasz przycisk. Przy odrobinie szczęścia zobaczysz w nodzie debug reakcję. Ogranicz w nodzie “events: all” w polu Event Type zakres pokazywanych eventów zgodnie z tym co widzisz w nodzie debug. Teraz jak naciśniesz przycisk to zobaczysz tylko payloady ze swojego urządzenia.
Używasz w Home Assistancie sieci Zigbee? Bo jeżeli tak, to pilot, który posiadasz integruje się bezpośrednio z HA np. poprzez Z2M, zarówno w wersji TS0044 jak i nowszej TS004F.
Ja mam Aqara Opple (6 klawiszy) przez Z2M
Pamiętam, że aby móc dodać automatyzacji przez panel musiałem najpierw inicjować klikając w klawisze.
Innymi słowami:
Kartę “Utwórz automatyzację” miałem pustą, dopiero po kliknięci na klawisz np. 1 pojawiła się opcja w “Gdy” klawisz jeden zostanie wciśnięty…
Jak kliknąłem dwa razy 1, pojawiła się opcja w “Gdy” klawisz jeden podwójne wciśniecie…
Dzieki za wskazówki ale u mnie to nie działa. Juz nie mam pomysłów jak to uruchomić. Jak sie nie uda to poleci do kosza.
Jak będziesz wyrzucał, to daj znać gdzie jest ten kubeł
Dlaczego nie użyjesz uniwersalnej bramki/koordynatora z którymi ten przycisk działa bez problemów.
Przy okazji pozbędziesz się problemów “chmurowych”.
Posiadam taka bramke https://allegro.pl/oferta/bramka-centralka-tuya-zigbee-3-0-lan-smart-life-11544179239 . Jest widoczna w aplikacji tuya na telefonie i włacznik jest z nią sparowany i widoczny ale wchodząc z HA w zakładke tuya włacznik jest widoczny jako urzadzenie. Nie moge przypisac sterowanie sterownikami supla na których mam oświetlenie , otwieranie garazu , bramy itp.
Nie pisałem o takiej bramce tylko o uniwersalnym koordynatorze, poniżej masz kilka do wyboru:
czyli jedyna opcja aby ten przyciska działał to musze go przeprogramować z tuya na zigbee ?
Tak działa HA , żegnasz rozwiązania chmurowe i związane z tym ograniczenia.
Kup dongla do Zigbee - wtedy będzie to działało jak ty chcesz a nie jak chce producent.
Tak widzi przykładowo kostkę Aqara HA przez Zigbee :
A tego właśnie potrzebujesz aby zaprogramować to co posiadasz.
mozesz podac linka do tego urzadzenia? z góry dziekuje.