Pomoc w doborze sprzętu do HA

Witam. Dopiero zaczynam przygodę z HA, potrzebuję porady odnośnie sprzętu na czym go uruchomić? Coś energooszczędnego, cichego i nie awaryjnego. Co możecie polecić? Instalacja elektryczna w gwiazdę wykonana jest, sterowanie oświetleniem, rolety, w przyszłości kamery ( około 6 sztuk) i możliwość rozbudowy. Elementy wykonawcze to nippy. Budżet do 1000zł. Ewentualnie troszkę ponad to.

Najpierw przejrzyj sobie wątki z tej podkategorii, gdzie wrzuciłem twój wątek, zaczynając od najświeższych

ewentualnie jeszcze otagowane host

Na zupełny początek szczególnie polecam te 2 (choć ceny od 2024 się zmieniły)

BTW Bodajże Sklep Nippy kiedyś sprzedawał jako hosta dla HAOS Odroidy M1S, ale oferta była sprzecznie opisana i chciałem się kiedyś dowiedzieć co konkretnie sprzedają - odpowiedzieli mi takie kocopoły, że się w głowie nie mieści (aż się nogą przeżegnałem :smiley: ). Nie żebym polecał jakiekolwiek konstrukcje SBC, raczej je odradzam właśnie ze względu na zerowe możliwości rozbudowy.

Jakkolwiek przy wymaganiach, które masz (mam na myśli kamery, czyli miedzy wierszami wyczuwam wykorzystanie sprzętu jako DVR/NVR i/lub wręcz rozpoznawanie obrazu), ten tysiak może nie starczyć, więc staraj się wykorzystać swój budżet w pełni.

To ile musiałbym wydać na to, żeby pod kamery był dobry i jakie modele mógłbyś polecić?