Procesy z życia wzięte - Status poranny

{
“cache”:“false”,
“entity_id”: “media_player.googlehome4300”,
“message”:“payload”
}

Skąd masz “tts.google_say”?

Nadal ten sam błąd:
“HomeAssistantError: required key not provided @ data[‘message’]”

Taki wpis w configuration.yaml

tts:
  - platform: google_translate
    service_name: google_say
    language: 'pl'

Zobacz tutaj https://www.home-assistant.io/integrations/google_translate/

ale to nie ma wpływu na ten flow, wszystkie inne komunikaty na głośniki działają prawidłowo, tutaj jest gdzieś błąd składni.

Podłączaj nod Pełna wiadomość" i “głośnik” do poszczególnych nodów aż znajdziesz błąd

Sprawdź to:
action.json (2,1 KB)

action2.json (4,2 KB)

zmień tylko encje twojego mediaplayer

action2.json działa po zmianie
natomiast w statusie porannym nadal mam błąd: “HomeAssistantError: required key not provided @ data[‘message’]”

Screenshot - 16.01.2025 , 18_04_35

msg.payload =
{
    "data":
    {
        "message": msg.wiadomosc.tresc,

"options":
        {

}
    }
}
return msg;

“HomeAssistantError: required key not provided @ data[‘message’]”

A gdzie jest ten twój flow ze statusem porannym?

status_poranny.json (24,1 KB)
Tutaj :slight_smile:

Dostałeś tyle podpowiedzi że teraz sam musisz ogarnąć z którego noda generuje ci błąd. Użyj de tego noda inject a na wyjściu noda debug.

Witam. Mam do was pytanie, nie chce zakładać nowy temat więc pisze tutaj. Mam problem ze statusem porannym a dokładnie chodzi o to że jak wygłaszany jest komunikat o statusie a między czasie wbije się inny komunikat np otwarciu bramy to jest wygłaszany ten drugi komunikat i już nie wraca do statusu

A drugi problem jest taki że jak np słucham sobie radia i jest jakiś komunikat wygłaszany to po komunikacie nie wraca do radia jak to pozmieniać ?

Z drugim nie pomogę(chętnie też się dowiem), ale pierwszy był już opisywany, chodzi o limit wiadomości…

image

jak ten nod działa ? fajnie by było żeby działało to tak, że jak jest wygłaszany status a między czasie porę innych komunikatów będzie w tym samym czasie to żeby pozostałem komunikaty czekały w kolejce do wygłoszenia

Co do wznowienia to dwie opcje. Albo zainstaluj Music Assistant albo automatyzacja: https://pastebin.com/diff/wG4pPNjX

wolałbym automatyzacje. Ten kod gdzie się wkleja do pliku yamel.conf?

Tworzysz nową automatyzację, przechodzisz do edycji YAML, wklejasz kod i zapisujesz