Mam w domu kilka modułów Shelly, które sterowane są z włączników naściennych monostabilnych. Sterują głównie światłem. Muszę rozbudować instalacje o kilkanaście dodatkowych punktów świetlnych i pomyślałem, że zamiast drogich shelly posklejam do kupy jakieś ESP + moduły z przekaźnikami SSR od myfriendów i będzie dużo taniej.
Aby nie pchać wszystkiego do jednego sterownika, zakupiłem jakiś czas temu dwie płytki z 4 przekaźnikami SSR na pokładzie i “garść” ESPków. Na pokład ESPeków chcę wgrać ESPHome. Do ESPeków podłączyć wyłączniki monostabilne montowane tradycyjnie na ścianie. Zakładam, że jak wgram ESPHome do ESPków, to będę miał takie gotowe moduły 4-wejściowe z 4 przekaźnikami na pokładzie i jak padnie HomeAssistant/Chmura/Switch w domu lub inne nieszczęście, to same ESPHomy będą działać autonomicznie. Warunkiem jest oczywiście podłączenie wejść z wyłączników monostabilnych do ESPHome.
Nie chcę osobnego modułu z wejściami, łączenia tego z modułami wyjść Modbusem, Wifi, czy innym Zigbee, nie mam brokera MQTT itd…
Dylematy jakie mam, to czy wejścia do ESPków podłączać bezpośrednio na przełączniki monostabilne, czy może np. puszczać większe napięcie niż 3.3V, na przykład 12V na przełącznik monostabilny, a przed samym ESPkiem dzielnik napięcia, aby zmniejszyć conajmniej 4-krotnie ew. zakłócenia. Kable do wyłączników na kilku odcinkach biegną równolegle z kablami do punktów świetlnych a także do gniazdek.
Można przez transpotory, ale to już znacznie więcej lutowania, płytka uniwersalna itd… jak już bym miał robić separację, to chyba prościej drugi zestaw przekaźników od myfriendów, tym razem zwykłych, bo nie trafiłem na gotowe SSRy na niskie napięcie DC. Moduł na 8 zwykłych przekaźników to 22zł więc mniej niż 3zł/włącznik.
Może ktoś już przechodził przez taką ścieżkę i znalazł lepszą. Np. gotowe moduły przekaźnikowe od Myfriendów z płytką ESP na pokładzie, typu Rocket ESP32R4 + ichniejsze expandery. A może prościej i taniej jakieś 4-wejściowe dopuszkowe przekaźniki Tuya, zamiast Shelly 2.5 bo wyjdą taniej a podobnie łatwo się zintegrują z HomeAssisnance? No właśnie tylko jaki ew. przekaźnik, aby łatwo wgrać ESPHoma?