Tam to idzie tekstem, a nie liczbą. Sprawdziłem przed chwilą u siebie, bo jutro mam wywóz zmieszanych i dla liczby daje false, a dla tekstu true.
Edit: dla liczby też działa, ale State Type na number trzeba ustawić.
czyli tak ???

Garbage.json (7,5 KB)
Luknij na mój flow, może coś wyuskasz z niego dla siebie, a mnie wszystko mam jak widzę jako tekst a nie liczby
To kolejna integracja która przechodzi z YAML do GUI
I kolejne zmiany - uproszczenie interfejsu (w zamian za to zaawansowane ustawienia dostępne jako blueprint’y, czyli Schematy)
Hej
Mam problem z ustawieniem odpowiedniego widoku w UI na podstawie amaximus / garbage-collection-card.
Integracja bruxy70/Garbage-Collection działa dobrze
i ustawiłem sobie encje, aby sprawdzić czy napewno wsyzskto się poprawnie wyświetla
type: entities
title: Wywóz śmieci
entities:
- type: attribute
entity: sensor.zmieszane
attribute: days
entity: sensor.plastiki
entity: sensor.szklo
entity: sensor.papier
=======================
Dodałem Resources : /local/dist/garbage-collection-card.js (fizycznie katalog www/dist/…)
i jak dodaje konfiguracje karty stosu pionowego to niestety dane się nie wyświetlają, jedyne co to czerwone kółko jak wskażę kursorem:
Mogę prosić o pomoc?
EDIT: nie włączyłem trybu gadatliwego …
Hej wam tez sie rozjechala integracja po zaktualizowaniu?
@bartik22 czy po aktualizacji garbage collection też posypały się tobie daty wpisane w annual. Mi zostały po jednej dacie i zmienił się format wpisywania i nie wiem jak dodać następne
Niestety poprzedni format wpisywania czyli rrrr-mm-dd,rrrr-mm-dd nie działa
No to sobie skomplikowałem ![]()
To może pytanie jak cofnąć aktualizację Garbage Collection?
/
@stemer jeśli mówisz o tym dodatku:
to doszedłem do 7 punktu instalacji ale niestety nie wykrywam tego dodatku w integracji ![]()
Nie aktualizowałem, mam 4.2
aktualizuje tylko:
- jak nie działa obecna
- jak nowe wydanie ma cos co chce
inaczej nic nie aktualizuje, bo po co skoro działa?
Że niby co więcej ma do zaoferowania wtyczka ze śmieciami, no litości ![]()
Użyj blueprintu include exclude z githuba integracji. Tam jest wszystko opisane - możesz dodać “z ręki” wiele dat. Potem restart HA i wszystko śmiga.
@Raddii , nie, chodziło mi o to.
Tam jeszcze dodatkowo masz opis dla nie czytających dokumentacji ![]()
Obecnie jestem na 4.3.1 aktualizacja czysci mi harmonogram i nie wiem czemu.
Więc albo zostajesz na starej wersji albo przechodzisz na nową i konfigurujesz nowymi metodami. Nikt nie jest w stanie odpowiadać za pomysły autora (proste konfiguracje importują się poprawnie, a przynajmniej mi się udało, skomplikowane trzeba utworzyć nowymi metodami).
Nie aktualizuje bo wszystko działa, mam bardzo nie regularny harmonogram i nie chce wszystkiego klepac od początku. Zresztą próbowałem i oczywiscie nie działało ![]()
Jeśli nieregularny harmonogram, to moim zdaniem jedynie import wszystkich dat - potrzebna jest do tego automatyzacja stworzona z któregoś z blueprintów zamieszczonych przez autora (dokumentacja kuleje i chyba nie wszystkie działają poprawnie, ale kilka kluczowych w przypadku importu działa).
Przykład działającej automatyzacji na bazie blueprintu “Include”
alias: Include dates
description: manual
use_blueprint:
path: bruxy70/include.yaml
input:
garbage_collection_entity: sensor.import_manual
include: |-
2022-02-18
2022-02-19
2022-04-04
2022-07-04
2022-10-03
Możesz jakoś prosto opisać - tutorial jak to zrobić? przymierzałem się kilka razy do tego ale jakoś nie mogę zczaić co gdzie i jak dodać, a podejrzewam że temat jest banalny z tym blueprintem.
Jak będę miał na to czas i siłę - prawdopodobnie przy okazji aktualizacji tej instalacji, gdzie mam zdrowo popieprzone harmonogramy (tam trzymam starą wersję, bo nie mam siły się zabrać za to).
Terminu nie chcę obiecywać - to powyższe, to z testowej instalacji i działa.
Czy do takiego układu da się zrobić sortowanie według daty wywozu???
Nie, przecież to zwykły stos kart (a każda z “magiczną” reakcją na kliknięcie, która tak naprawdę jest do niczego nie potrzebna).
Nawet nigdy się nie zastanawiałem nad możliwością automatycznego sortowania kart.
Zamiast tego używam karty, która sortuje encje
type: custom:auto-entities
card:
type: entities
show_empty: true
state_color: true
filter:
include:
- entity_id: sensor.garbage*
unique: entity
sort:
method: attribute
numeric: true
reverse: false
first: 0
count: 5

U mnie niestety wygląda to tak:

Jak mogę się pozbyć tych “2” na rzecz daty jak u Ciebie??
Masz u siebie:
![]()
U mnie to n iedziała i muszę wymienić wszystkie sensory:

-
Tych “2” pozbywasz się ustawiając “tryb gadatliwy” w konfiguracjach encji w integracji.
-
Pisałem o tym gdzieś na początku - trzeba sobie sensownie nazwać encje - użyłem w ich nazwach fragmentu “garbage” by były łatwe do filtrowania. Można je edytować post factum:
Jeszcze jedno pytanko: co muszę dopisać w kodzie aby w zaznaczonym miejscu zrobić przełącznik który będzie powiązany z pomocnikiem??