Myślałem, że sprawa załatwiona ale jednak jest coś nie tak. Już spieszę w czym problem.
Zrobiłem sterowanie identyczne jak Artur ma u siebie z tym że tylko jedna czujka steruje danym switch (oświetleniem)
Wszystko w nod red identycznie jak u Artura. Problem mam taki który miał być rozwiązany przez noda API, czyli szybka zmiana stanu zanim zrobi to sama czujka. Niestety po 60 sek wchodzi w stan OFF i tak zostaje mimo, że jestem w pomieszczeniu.
Używam sonoff zigbee SNZB-01 połączone przez bramkę również sonoff zigbee.
Oczekiwałem efektu takiego, że jak jestem cały czas w zasięgu czujki, to jej stan jest cały czas ON. Niestety wchodzi w OFF i tak zostaje ;/ . Od biedy zniósł bym szybkie mignięcie światła, chociaż nie to bez sensu.
Myślałem że ten standardowy czas a w zasadzie jego zmianę załatwi mod API ? Co do działania to sam nie wemi, to samo flo ustawione przy świetle na ganku i np wyszedłem palić zaświeciło sie, po 60 sek zgasło i już nie odpaliło wcale. Ta w łazience znowu raz się odpala po zgaśnięciu a raz nie.
A czekaj, teraz spojrzałem - nie pomyliłeś nazw urządzeń? SNZB-01 to przycisk, a PIR to SNZB-03. Zakładam że tak jest. Ogólnie mam u siebie tego SNZB-03 i niestety wszystkie automatyzacje w NodeRed z tym czujnikiem prędzej czy później nie działały prawidłowo. Nie możesz na nim zmienić occupancy time na krótszy a to by się tutaj bardzo przydało.
On z tego co pamiętam, to działa tak, że wykrywa ruch, a potem mija 60 sekund, w którym czujnik jest nieaktywny. Dopiero po tym okresie może on znowu wykryć ruch. Sonoff niby to zrobił, żeby baterię oszczędzać, ale dla mnie to słabe rozwiązanie i u mnie się nie sprawdziło - tutaj jest trochę o tym.
U siebie miałem kilka czujek ruchu i mam takie doświadczenia:
IKEA - działają dobrze, ale czasami się zawieszą i nie odpalają automatyzacji. Cena spoko.
SNZB-03 - jak pisałem wyżej, u mnie się nie sprawdził. On jest dobry w przypadku pomieszczeń, gdzie raz wchodzisz na krótko (np. spiżarnia) i po chwili wychodzisz a później długo nie wchodzisz :). Tak wiem, słabe to
Aqara - podobnie jak IKEA, ale chyba cena wyższa. Mam jeden. Używałem do automatyzacji w pokoju dziecka. Czasami nie zadziałał, bo młody jak układa Lego, to się prawie nie rusza i czujnik nie wychwytywał jego ruchu no i po 15 minutach światło gasło, ale to wina raczej braku ruchu . Chyba można tutaj zmieniać occupancy time, ale jeszcze nie próbowałem.
Philips - używam zarówno wewnętrznych jak i zewnętrznych i te działają najlepiej. Ale niestety kosztują jakieś chore pieniądze. W zeszłym roku kupowałem wewnętrzny za około 150 zł… Teraz są już po 180 zł. Masakra.
Przy okazji, czy ktoś jest w stanie polecić jakiś czujnik, działający z Deconz, w którym można zmienić czas po którym czujka znowu czeka na ruch? I niech ten czas będzie minimalnie 15 s długi?
dzięki za odpowiedzi, kurczę no i nie wiem co robić zwrócić to i kupić xiaomi czy jak? Jak było by wiadomo czy to poprawia w jakiejś aktualizacji to bym zostawił ;/
Edit, jednak je odeślę, nie chce półśrodków jak ma działać to niech działa porządnie.
Edit2: poproszę jeszcze o info która czujka xiaomi ma tez czujnik natężenia światła? co bym nie kupił znowu tego czego nie chce
Ja na ali znalazłem coś takiego : posiada czujnik zmierzchu, PIR i czujnik obecności. Czyli możemy się nie ruszać a on nas dalej widzi - tylko jak to dodać do zigbee2mqtt. Zastanawiam się czy nie zaryzykować i kupić 3 szt. do salonu, łazienki i kuchniojadalni. Sonoffy mają to do siebie że nie wykrywają ruchu w okienkach 3 minutowych. A w takich pomieszczeniach jak wymieniłem wcześniej to jest problem. Chyba wszystkie bateryjne będą miały taki problem.
Zależy jak producent rozumie stwierdzenie “czujnik obecności”, bo na obrazku widać klasyczny PIR, fotorezystor (zapewne jako czujnik zmierzchu) oraz 2 dziury na coś czego nie jestem w stanie rozpoznać (może to ToF? w każdym razie dziury są 2 więc zastosowanej jednej z nich i tak jest tajemnicze ).
Natomiast ani radaru, ani lidaru to się w nim nie spodziewam.
Generalnie jak @Bratmat słusznie zauważył w urządzeniu bateryjnym raczej trudno zrealizować aktywne sondowanie otoczenia.
Jak na ceny innych czujników to tani nie jest - ponad 180zł w chinach. A to coś doczepione do PIR to jest radar dopplera. Te dwa wgłębienia są chyba na palce by regulować w którą stronę ma wykrywać obecność człowieka (kąt 90 stopni)
Widać że to świeży produkt bo ostatni update opisu był 05.04.2022 czyli 4 dni temu. Zamawiam zatem 3 szt. i niebawem podziele się opinią na ich temat. Mam już dość bateryjnych zabawek. Najtaniej na ali znalazłem za 167 zł wysyłka 16 dni z hiszpani
Edycja:
Wysyłka oczywiście z chin a nie żadnej Hiszpanii a paczka przyszłą 05.05.2022
Dziwne bo czujka działa jednak mam już 2 czujki z symbolem Interview failed. Druga jest bateryjna - normalnie działa ale są wykrzykniki.
Na szybko co mogę powiedzieć że wykrywa obecność w promieniu około 2,5m od czujki i jest to faktycznie obecność nieruchomej osoby, na większą odległość wykrywa tylko ruch. Więc najlepiej umieścić na środku sufitu - u mnie niestety niewykonalne ze względu na sufit napinany. Na razie nie mam żadnej automatyzacji - loguje zachowanie się czujki w ciągu dnia.
Czy Twój zakupiony czujnik to Czujnik ruchu i niby obecności TuYa Zigbee TS0601 230V? W wątpliwość poddaję wykrywanie obecności, tak jak wcześniej wspominałem to raczej “ściema”, @szopen również w to wątpił. Dobry test to wykrywanie obecności przez szkło, żaden czujnik PIR tego nie potrafi dlatego ten czujnik nie sprawdzi się w łazience z kabiną prysznicową (ze szkła).
To nie jest PIR tylko jakaś hybryda, ale ma ograniczenie promienia 2,5 m co jest lekko rozczarowujące bo musi być umieszczone w środku pokoju co u mnie odpada. Jak jestem na kanapie w odległości 2 m od czujnika nie wyłącza się. Może przeniosę go do łazienki w ramach testów. Ale i tak ma jedną przewagę nad czujnikami bateryjnymi - brak przerwy w wykrywaniu ruchu - to jest największy plus.
Teraz widzę że kolega z artykułu dostał go chyba w tym samym momencie co ja, dobrze że nie zamówiłem kilku sztuk tylko jedną na próbę
Po 1.5 roku użytkowania stanowczo odradzam zakup tego czegoś, nie nadaje się to do niczego i czasem nawet potrafi wylecieć bez powodu z sieci - masakra !!!
Dziś przestało działać całkowicie - rozebrałem - i okazało się że jeden z kabelków zasilania trzymał się tylko na wcisk (pękło lutowanie i luźno stykał do płytki) - dodatkowo kabel idący do czujnika pir także był odlutowany. Polutowałem i poprawiłem wszystkie luty na płytce ołowiem - na razie działa, zobaczymy jak długo…