Witajcie,
W sieci natrafiłem na ciekawy wpis na blogu. Chcę sprawdzić czy rozwiąże moje problemy z kilkoma urządzeniami Tuya ale nie mogę odszukać pliku tuya.py, nie widzę nawet folderu config w file editor. Dlaczego?
wkrótce odpowiedź (było o tym na forum kilka razy, ale muszę znaleźć)
edit - nie będę szukał - jednak brakuje Ci zupełnych podstaw grzebactwa (czyli raczej hardkorowych działań) w HA…
lokalizacja, którą widać jako homeassistant/ (w standardowej instalacji HAOS czy Supervised) to jest właśnie to co zwyczajowo jest nazywane /config (de facto to jest kwestia mapowania ścieżek w kontenerach)
a tam masz instrukcję jak przełączyć File Editor w tryb zaawansowany (jeśli będziesz tego realnie potrzebował)
a generalnie jeśli nie możesz czegoś znaleźć “lupką” w prawym górnym rogu, to możesz poszukać po tagach (spędzamy mnóstwo czasu na tagowaniu istniejących wątków) - interesujące informacje mogą być tam file-editor
tego pliku to nie szukaj w/g tego tutoriala masz go sam utworzyć…
Paste this code on a
tuya.pyfile inside Home Assistantconfigdir and change the values forclient_idandclient_secretobtained from the previous step. You can hardcoded or place onsecrets.yamlfile.
Dzięki za odp.
File editor mam w trybie zaawansowanym
Ale wyżej w strukturze katalogów wyjść nie mogę
A jest tam folder config

PS. Serwer mam w zdalnej lokalizacji i łatwiej byłoby mi z poziomu HA się tam dostać.
Nie masz, bo masz wymuszony katalog (config właśnie) - enforce basepath to jest właśnie “klatka” uniemożliwiająca dojście do jakiegokolwiek innego katalogu.
Nie wiem jak mam to wytłumaczyć, ale tak go akurat widać w kontenerze terminala, ale dla kontenera file editora jest on zmapowany na homeassistant,
jeśli chcesz się przekonać stwórz sobie jakikolwiek plik w file editorze w tym jedynym katalogu, gdzie masz teraz dostęp (homeassistant) i jeszcze raz wylistuj zawartość katalogu config w terminalu.
Dzięki!
No tak - rutyna (suwak niebieski - włączone). Jest lepiej ale katalogu “config” nie widzę nadal:
czytałeś to?
Jedno zdanie więcej - plik utworzony w homeassistant powstanie faktycznie w config
wiem, może to nie jest intuicyjne, ale tak właśnie jest… (niektóre takie mapowania to zaszłości historyczne i wymuszanie kompatybilności wstecznej, a również kompatybilności z wkrótce niewspieranymi metodami instalacji HA)