Cześć!
Dopiero raczkuję w tematyce HomeAssistanta. Pomimo, że serwer mam już duużo czasu, to za dodawanie praktycznych urządzeń i tworzenie namiastki smart home’a dopiero się zabieram.
Problem mam taki, że kupiłem głowice Sonoff TRVZB, podłączyłem do HA poprzez Z2M i wszystko jest OK, same głowice działają, zamykają się, otwierają. Idąc za poleceniami między innymi z tego forum, chciałem podłączyć głowice do Versatile Thermostat. Tak też zrobiłem, starając się w oparciu o polską dokumentację (swoją drogą dziękuję za kawał wspaniałej roboty, bo chyba ktoś z tego forum jest mocno zaangażowany w ten projekt w języku polskim) “pożenić” głowice ze wspomnianą już integracją. Całość sparowana z czujnikami temperatury rozmieszczonymi w pokojach, z dala od okien i samych głowic / grzejników. Termometru zewnętrznego nie mam, więc zrobiłem sensor wirtualny, czytający temperaturę z dodatku Forecast, który bierze dane chyba z Norweskiego Instytutu Meteorologii. Wszystko wydawało się dobrze, głowice otwierały się stopniowo w zależności od tego, jak duża różnica była między temperaturą zadaną, a tą w pomieszczeniu. Chciałem jednak sprawdzić, czy wszystko działa dobrze, więc wziąłem termometr do ręki i… i nic. Temperatura odczytana i wysłana do głowic, głowice odczytały ją poprawnie i pomimo, że zadana temperatura wynosi 23 stopnie, a odczytana jest 29, to nadal kaloryfer jest otwarty a zawór otwarty w 36%. Co zrobiłem źle, że głowice nie chcą zamknąć zaworu pomimo osiągnięcia temperatury? Ustawiłem oczywiście bezpośrednie sterowanie zaworem w Versatile.
Pytania dodatkowe, aby nie tworzyć kolejnych wątków:
-
Czy mogę wysterować stycznikiem (który mam póki co na biurku, ale znajdzie się przy piecu), aby załączał piec tylko, jeśli którakolwiek z głowic będzie otwarta, czy muszę to robić w NodeRed?
-
Żonie się marzy “magiczny przycisk”, który sprawi, że kaloryfer będzie cały czas delikatnie grzał, niezależnie od temperatury. Zapewne w Versatile tego nie zrobię, ale myślałem nad NodeRed, który ustawi otwarcie zaworu na przykład na 10% (do sprawdzenia “namacalnie” jaki stopień będzie dobry) i załączy piec, plus wyłączy daną głowicę z Versatile, aby się nie gryzła z automatyzacją. Co sądzicie o takim pomyśle? Może źle kombinuję?
-
Czy polecacie jakiś termometr ZEWNĘTRZNY na Z2M, aby mieć dokładny odczyt temperatury na podwórku?
-
Czy w Versatile mogę “połączyć kilka głowic” aby przy zmianie temperatury na jednej głowicy, automatycznie taka się ustawiała na innej głowicy? Mam w jednym pokoju dwa grzejniki i chciałbym, aby ustawiając coś fizycznie na jednej z głowic, automatycznie ta zmiana synchronizowała się z drugą głowicą. Czy tutaj również zostaje mi NodeRed?
Pozdrawiam i przepraszam za taką ścianę tekstu. Każda pomoc będzie na wagę złota ![]()