Wg mnie kod wygląda ok.
CC tez wcale nie musi być uwalony.
Mialem kilka takich przypadków, że u mnie czytał bez problemu, a u klienta nie. Cholera wie o co chodzi
ale dlaczego jak teraz nie mam nawet ustalonego sensor to esp nic mi nie pokazuje. ??
hmmm
Moze poczekaj jeszcze do poniedziałku.
Często nakladki ustawiane są na nadawanie w godzinach pracy inkasentów
Poczekaj, jak jak Mariusz napisał. Chyba że tunerem jesteś w stanie teraz odebrać ramkę. Jak tak to podeślij logi z tunera - czy na pewno jest to mode T1.
patrzylem w historie to tuner sciagal w zeszla sobote
a teraz go wylaczylem… ok wlacze i zobacze czy odczyta nowy stan licznika, zaraz dam Wam znac…
Log z wmbusmeters:
s6-rc: info: service s6rc-oneshot-runner: starting
s6-rc: info: service s6rc-oneshot-runner successfully started
s6-rc: info: service fix-attrs: starting
s6-rc: info: service fix-attrs successfully started
s6-rc: info: service legacy-cont-init: starting
s6-rc: info: service legacy-cont-init successfully started
s6-rc: info: service legacy-services: starting
s6-rc: info: service legacy-services successfully started
[13:43:12] INFO: CONFIG_CONF ...
[13:43:12] INFO: {"loglevel":"normal","device":"rtlwmbus:CMD(rtl_sdr -f 868.95M -s 1600000 - 2>/dev/null | rtl_wmbus -p s -a)","donotprobe":"/dev/ttyAMA0","logtelegrams":false,"format":"json","logfile":"/dev/stdout","shell":"/wmbusmeters/mosquitto_pub.sh \"wmbusmeters/$METER_NAME\" \"$METER_JSON\""}
[13:43:12] INFO: CONFIG_METERS ...
[13:43:12] INFO: [{"name":"LicznikWody","driver":"izar","id":"214ff997","key":""}]
[13:43:12] INFO: Syncing wmbusmeters configuration ...
[13:43:12] INFO: Registering meters ...
[13:43:13] INFO: Adding meter-0001 ...
[13:43:14] INFO: Generating MQTT configuration ...
[13:43:17] INFO: Broker core-mosquitto will be used.
MQTT Discovery cleanup...
[13:43:20] INFO: Running wmbusmeters ...
Started config rtlwmbus listening on none using CMD(rtl_sdr -f 868.95M -s 1600000 - 2>/dev/null | rtl_wmbus -p s -a)
ok czekam czy odczyta stan licznika…
tuner juz odczytal stan licznika
Koledzy zmienilem board d1_mini tak tu w tym watku odczytalem i wtedy piny nazwane D i zaczelo czytac :o
A jaką masz płytkę z esp w rzeczywistości?
No to fakt, nie jest to nodemcu. Od tego bylo trzeba zacząć
Ale na wmbusmeters nie widzę go – może działa na jakimś innym driverze. Tak czy inaczej to telegram by się przydał.
No właśnie jeden gość pyta czy mu zadziała czytnik z taką nakładką, a też nie znalazłem na wmbusmeters. Pewnie się nie zdecyduje na tą zabawę, bez pewności, że ruszy. A pewności nie będzie jak nie będzie ramki
Niech kupuje
Jak widać jest to 868MHz T1, więc komponent odczyta ramkę. Co prawda to jest jakiś apatorowy format potem, ale bym tak odczytaną ramkę/ki (razem z wskazaniem) słał na support wmbusmetersa oraz też forumowo próbował odszyfrować dane. Uda się to będzie kolejne urządzenie obsługiwane tu i w wmbusmetersie.
Czy po skonfigurowaniu i uzyskaniu połączenia z nakładką powinienem od razu widzieć encje w HA?
Odbieram ramki, widzę to w logach ale nie mam encji związanych z tym komponentem.
Proszę o informację jak zrobić żeby pojawiły się odpowiednie encje w HA.
Wybierz jeden z:
- CC1101 niesprawny
- pomyłka w mapowaniu pinów
- złe luty/kabelki
Zmieniłem mapowanie pinów na takie jak poniżej i zadziałało - NodeMcu v3.
Oczywiście przelutowałem tez połączenia.
wmbus:
mosi_pin: GPIO13
miso_pin: GPIO12
clk_pin: GPIO14
cs_pin: GPIO2
gdo0_pin: GPIO5
gdo2_pin: GPIO4
@_Szczepan
Wygląda na to, że najnowszy ESPHome ver. 2023.03.
gryzie się z Twoim komponentem:
Error: Package version 0.9.15+sha.25dfb37 doesn't satisfy requirements 0.9.14 based on PackageMetaData <type=library name=wMbus-lib version=0.9.15+sha.25dfb37 spec={'owner': None, 'id': None, 'name': 'wMbus-lib', 'requirements': '0.9.14', 'uri': 'git+https://github.com/SzczepanLeon/wMbus-lib'}
Nic się nie gryzie. Dodaj 0d do sekcji external_components
Przepraszam, nie rozumiem, do którego klucza miałaby być dodana wartość 0d
?
Z góry dziękuję za doprecyzowanie!