Jest szansa na na włączenie sekundowe bo nie zabardzo wiem jak to zrobić.
nie wiem jak to napisać jest gdzieś poradnik gdzie informacje takie wziąć.
@szybki946 Poprawię i dodam sekundy ale to najwcześniej jutro. Sorki ale permanentny brak czasu.
dodaj jeszcze wyłączanie sekundowe i będzie super.
ok postaram się na jutro
Znalazłem coś takiego jak to zastosować w HA chodzi żeby ustawiać w HA a nie NodRed
@szybki946 przepraszam ale nie dałem rady tego ogarnąć w zeszłym tygodniu postaram się do jutra
Aktualizacja
Zrobię o tym dzisiaj odcinek “szybkich porad” postaram się poruszyć jak najwięcej przypadków mam nadzieje, że to wszystko wyjaśni i wyczerpie temat.
Zrobiłem w node red i działa ale ustawianie godziny razem z sekundą w HA to nie bardzo wiem jak
@szybki946 Zrobiłem już sterowanie w ha gdzie możesz włączać wyłączać harmonogram i on działa
Problem w tym że nie ma input_datetime, który z interfejsu pozwala podać sekundy. Pytanie więc do Ciebie co potrzebujesz z tymi sekundami bo muszę wymyślić jakieś obejście.
To ma się uruchamiać co ileś sekund czy o dokładniej godzinie co do sekundy?
Arturze nic na siłę zrobiłem sekundy w node-red i to działa do instalowałem dodatek to co wyżej i działa więc dziękuję za pomoc.
@szybki946 Spoko to ja dzisiaj zrobię filmek o tym co ja wymyśliłem i jak coś to sobie porównasz rozwiązania.
Arturze, pisałem na YT ale fajtycznie tutaj lepiej.
Niestety w polu HA/konfiguracja/pomocnicy jak podaję input_datetime nic się nie wyświetla zatem jak i skąd pobrać harmonogram i czas?
Co znaczy że jak podajesz? Nie rozumiem tego co robisz.
Pomocnik to tak naprawdę zdefiniowana “pusta” encja w systemie. Jak chcesz żeby tam się coś pojawiło to musisz ją zasilić jakąś wartością.
Też szukam jakiegoś rozwiązania w temacie harmonogramu. Po bólach i mękach udało mi się uruchomić Sonoffa 4ch do sterowania piecami akumulacyjnymi (przez stycznik). Teraz chciałbym opracować jakiś ładny harmonogram. Nie bardzo kumam jeszcze Node-Reda, dopiero zaczynam w te klocki. Myślę czy by jeszcze nie dołożyć do tematu odczytu z czujników temperatury powietrza (aqara). Założenie jest następujące:
Praca w zadanych godzinach, przykładowo dla II taryfy:
22-6 oraz 13-15 lub inne zdefniowane lub praca w godzinach:
22-6 oraz 13-15 lub innych zdefiniowanych ale tylko gdy temp. w danym pomieszczeniu spadnie do zdefiniowanej (XX). Czy ktoś pracował już na takim harmonogramie?
Rozwiązanie bez NR to 2 gotowce dostępne w HACS
+
niestety nie obsłuży to dodatkowych warunków
Finalnie może to wyglądać np tak:
Dzięki. Pierwszy komponent zainstalowałem, “card” nie chce mi się wyszukać w dodatkach, muszę powalczyć z tematem. Spróbuję, może jeszcze coś gdzieś znajdę.
@szopen walczę i nie wychodzi Przy dodawaniu harmonogramu mam błąd " Nie udało się wywołać usługi scheduler/add. Service not found." Jak to naprawić, nie mam pojęcia. Pls Help.
@Sosnaone
“Card” jest w rozszerzeniach lovelace (interfejsu) - druga zakładka (z 3) w HACS.
Po instalacji dodatku custom component (obojętnie czy za pomocą HACS czy ręcznie, ale sugeruję używanie “sklepu” HACS jeśli jest to możliwe) musisz zrestartować HA.
Do instalacji card już doszedłem, resetowałem HA oczywiście, nawet kilka razy, niestety nie chce wstać. Znajduje się w katalogu gdzie jest plik configurations.yaml/custom_components/scheduler
EDIT:
Cofam, wszystko działa. Ja go w ogóle nie uruchomiłem z menu konfiguracja => integracje Na świeży umysł doczytałem to w dokumentacji.
Jak do poradnika Artura dodać żeby włączał sie po zachodzie słońca przydał by się do włączania choinki