Witam, czy ktoś ma jakieś gotowe budżetowe rozwiązania do sterowania oświetleniem, lub załączania innych urządzeń. Chodzi głownie o panel dotykowy sterowany po skrętce, bez wifi (bo tego widziałem mnóstwo) coś działającego jak panele Ampio… ?
Panel, który pokazałeś na obrazku to ponad 1500zł (a właściwie 1620 w/g cennika z zeszłego tygodnia).
W dodatku jest dedykowany do Ampio (magistrala CAN, więc sam panel nie wystarcza, musisz mieć inne składniki systemu), a nie do HA, więc takie dziwne te oczekiwania; tak istnieją producenci innych paneli szklanych, niekompatybilnych z Ampio, ale czy będzie je łatwiej zintegrować z HA nie wiem.
Jak wyobrażasz sobie to “sterowanie po skrętce”?
A tak z ciekawości, czemu nie chcesz wifi? Wydaje się być w praktyce najlepszym rozwiązaniem do czegoś takiego.
Akurat rozwiązania bezprzewodowe są takie sobie pod względem niezawodności komunikacji (chociaż nie wyobrażam sobie by to akurat miało realne znaczenie w zwykłym domowym środowisku, co innego hotel czy zastosowanie ogólnie mówiąc biznesowe), a w tym wypadku i tak wymagają jakiegoś kabla - niezbędne minimum dla jakiegokolwiek ekranu lub manipulatora ze świecącymi kontrolkami to zasilanie.
Chociaż moim zdaniem dla ekranu dla HA rozwiązania w rodzaju zwykłego tabletu są bardziej elastyczne (i przy odrobinie chęci będą w zbliżonej cenie do gotowego panela dotykowego, którego elastyczność jest bliska zera - ikony na tego rodzaju panelach jak z posta nr 1, gdy zostaną wykonane są takie same już zawsze). W dodatku bywają konstrukcje z opcją zasilania PoE.
Chodzi mi o panel dotykowy, działajacy na zasadzie jak przycisk tzw. dzwonkowy. Tylko poprosu w postaci panelu dotykowego z przyciskami pojemnosciowymi… Robię nową instalacje w gwiazde i wolałbym do włacznykiów ciagnac tylko skrętke. ( sterowanie bedzie oparte o esp32).
To tytuł wątku raczej nietrafiony - “dotykowy do sterowania Home Assistant” bo chodzi o przyciski do sterownika opartego na ESP gdzie wejścia bedą z optoizolacją a dotyk na przycisk ma generować impuls czyli zamiast przycisku dzwonkowego chcesz mieć panel dotykowy, Było trzeba tak od razu. Oczywiście zasada działania szklanego przycisku dotykowego może być różna, to zależy, np. Przyciski dotykowe szklane - włączniki światła ze szkła polerowanego. Nie jest to reklama ale np. http://www.dotykowy.eu/, jest dużo rozwiązań typu włącznik dotykowy impulsowy 12-24V DC.
Więcej zamieszania wprowadza - sterowany po skrętce.
Panel ma sterować czy ma być sterowny i w jakim sensie uzyto słowo skrętka?
Rozwiązanie z tabletem, czy innego rodzaju urządzeniem ok ale jako centralne sterowanie np na wejściu do domu, natomiast nie wyobrażam sobie w każdym pokoju montować tablet jako zamiennik włączników do świateł itp…
Chodzi mi poprostu żeby jak najbardziej wyeliminować wifi i wszystko co możliwe jednak szło po kablu, Skretka w sensie kabla sygnałowego.
Rozwiązania fajne, natomiast progiem cenowym zaczyna to wchodzic juz w wiekszą opłacalnosc montowania owego tabletu w kazdym miejscu Czy nawet już bym sie skłaniał w cos typu “SONOFF NSPanel” jesli miałaby zostac ta komunikacja po wifi bo tak jak juz przedmówcy wspominali napewno ma to wiecej opcji niż na sztywno panel szklany z przyciskami dotykowymi jesli ma on byc 2 razy drozszy…
Już lepiej nie tłumacz
Jeśli ma być budżetowo, to pozostanie DIY. Możesz przejrzeć ofertę włączników pod KNX ( np Niko) ale 6 przycisków to wydatek min. 500PLN, tak sądzę.
Jeśli dobrze rozumiem autora, to chce sobie na dzień dobry strzelić w kolano. Oparcie sterowania oświetleniem na samym ESP32 + skrętka jako przewody sygnałowe. Taka instalacja nie pozwala przywrócić standardowej funkcjonalności czyli sprzedaż domu razem z ESP32 . Awaria ESP32 w wigilię i mamy wieczór przy świecach. Rozwiązania komercyjne traktują taki panel jako dodatek, który nie jest jedynym decyzyjnym włącznikiem, więc nawet jak ktoś uszkodzi taki panel zawsze zostają alternatywy.
Sam wprowadziłeś zamieszanie na samym początku jako ilustrację tego co byś chciał montować prezentując 18-przyciskowy panel Ampio (swoją drogą nie sądzę, że nie wiesz ile on kosztuje i w ogóle nie ukrywam - po przeczytaniu tamtego posta bardziej podejrzewałem, że chodzi tu o kryptoreklamę Ampio, a nie o jakiekolwiek realne pytanie…).
Kwestia ceny takich rozwiązań nie wynika w ogóle z jakichś kosmicznych technologii w nich stosowanych tylko z faktu, że to produkcja małoseryjna lub wręcz jednostkowa.
To samo dotyczy wypustów IQ System (dotykowy.eu). - cennik 2023
W ogóle dalsza cześć tematu się w ogóle “kupy nie trzyma”, zaczynasz wspominać o ESP32, który jest jednym z tych współczesnych MCU dedykowanych właśnie do komunikacji przez WiFi (obsługa przewodowego Ethernetu znacznie komplikuje konstrukcję urządzenia, bo trzeba jeszcze układu RMII i w ogóle skonstruowania całego fizycznego interfesu - sam sobie zaprojektujesz elektronikę czy będziesz szukał czegoś gotowego, bo jakby co to ja nie znam tego typu gotowców, ale może jednak już coś jest? - w końcu w ChRL produkuje się wszystko co można sprzedać z rozsądnym zyskiem).
Nie ma tu reklamy, jako przykład podałem ampio gdyz tam jest wielo przyciskowe rozwiazanie a nie np sdandardowe 2-4 na właczniku, ponadto nigdzie nie pisałem że nie wiem ile to kosztuje, a pytanie brzmiało o budzetowe rozwiazanie tego typu, wiec skąd tu wogóle mysl o reklamie to nie wiem, jakeis przewrażliwienie tu chyba panuje pod tym względem, tam cena jest podyktowana raczej głownie marka Grenton ma juz chyba panele o lcd oparte bo z tego co widziałem tam mozna sobie piktogramy z systemu zmieniac. Co do esp32 ma byc ono sercem odpowiadajacym za sterowanie przekaznikami itp, nie chce wifi bo bardziej ufam komunikacji przewodowej. Ponadto w dzisiejszej dobie pasma 2,4 5ghz sa tak przepełnione, bo wszystko na tych chodzi… Co do elektroniki myslałem o tym rozwiązaniu, przewijało sie nawet kiedys na forum, badz czyms podobnym https://smartsolutions4home.com/ss4h-shh-smart-home-hub/ opartym włąsnie o esp32 .
Wracajac do strzelenia sobie w kolano przy sprzedaży… nie zwracałbym sobie głowy czyms co moze nastąpi za kilkanascie/dzieiąt lat a może wcale. Do tego zawsze mozna przeciagnac peszlem zamaist skretki inny kabel… Co do wigili po ciemku to, ze swojej branzy jestem nauczony do robienia backupów i nie widze ani skomplikowania jakiegos ani zagrozenia zwiazanego z posiadaniem w rozdzielnicy drugiej zaprogramowanej płytki esp ktora w ciagu 5 min mozna wypiac i wymienic… ? Natomiast z checia wysłucham waszych propozycji odnosnie innego budzetowego diy rozwiązania, bo wydaje mi sie ze takie daje mi mozliwosc działania swiatła niezaleznie czy mi sie wysypie homeasistant czy nie… natomiast wszelakie rozwiazania po wifi juz nie dokońca,
To nie żaden tablet tylko zwykle szklane przyciski. Chcesz inne szklane przycisku to zobacz:
Moim zdaniem nie do końca wszystkiego rozumiesz a moje budżetowe rozwiazanie to sterowniki Kincony (z przyciskami dzwonkowymi) z tego filmiku powyżej. Uruchomiłem je podczas remontu mieszkania, kiedy nie było HA, nie było ethernetu ale było Wi-Fi i tak zostało po Wi-Fi od ponad roku. Wszystko działa stabilnie, uptime sterownikow to jakieś 2-3 miesiące bo robię aktualizacje ESPHome.
Takie sobie, czyli w praktyce jak najbardziej wystarczające do zastosowania w postaci panelu/tabletu (o którym myślałem, że była mowa). To znaczy - już nie przesadzajmy, miliony ludzi codziennie używają wifi w laptopach, telefonach itd.
Jak się budowałem, to też się bałem wifi, ale przeszło mi, bo miałem ch… elektryka i nie zrobił mi połączeń do rolet tak, jak powinien, w efekcie zostałem zmuszony do zainstalowania do nich przekaźników wifi shelly. Na dobre wyszło. Mam je od jakichś 4 lat i nie miałem żadnych problem z zawodnością wifi do tych przekaźników. Może w bloku, z 20 routerami sąsiadów napieprzającymi na wszystkich kanałach byłoby gorzej, ale w domu jednorodzinnym to są niepotrzebne obawy, pod warunkiem zainwestowania w miarę porządny system wifi.
Co do świateł, jakbym się dzisiaj budował, to i tak bym ciągnął kable do oświetlenia tradycyjnie. Czyli zasilanie do każdej lampy sufiitowej pociągnięte od puszki pod włącznikiem na ścianie. W puszce przekaźnik shelly, z niego właśnie zasialnie lampy, a do niego ten przycisk na puszce. Jest to najbardziej niezawodne rozwiązanie w tym sensie, że wszystko działa nawet, gdy padnie HA, internet zewnętrzny, czy nawet lokalna sieć. Przy tym łatwe w konserwacji, w razie gdyby nawet shelly padło, łatwo wymienić, a nawet awaryjnie tymczasowo podłączyć przycisk bezpośrednio do lampy.
Przy czym to rozwiązanie pozwala też, jeśli ktoś bardzo chce, na zastosowanie smartnych żarówek - tylko wtedy zasilanie lampy włączamy na stałe, a przekaźnik steruje lampą przez wifi. Co już może być bardziej zawodne, nie ze względu na samo wifi, ale po prostu liczbę urządzeń, które wszystkie muszą prawidłowo działać (żarówka, przekaźnik, router wifi, bramka żarówki, zapewne zigbee, serwer home assistanta). Generalnie ja do sufitowych nie wkładam żarówek smartnych, nie widzę potrzeby. Natomiast mam sporo smartnych żarówek w oświetleniu tzw. nastrojowym, czyli lampy stołowe, stojące, różnego rodzaju oświetlanie skierowane na ściany i sufit. I w sumie też działa bez problemu (hue).
OFF TOPIC
@Randal
Nie wiem czemu cytujesz tak wybiórczo
Może jeszcze powinienem był dodać, że rozwiązań bezprzewodowych ID używałem wcześniej niż na rynku pojawiły się produkty IoT WiFi, bo w końcu WiFi jak standard bezprzewodowy do tej gałęzi rynku weszło raczej jako ostatnie, a nie pierwsze…
I coś wiem o tym jak bardzo to mogą być złe rozwiązania (pozbyłem się sprzętu RF433 niemal całkowicie, a rozwiązań z-wave już od dawna nie rozszerzam, bo ceny nadal są z kosmosu, więc to była ślepa uliczka, ale jeśli już ktoś ma taką instalację, to nie słyszałem by ją likwidował, raczej każdy myśli o używaniu aż do technicznej śmierci urządzeń), mimo to nie twierdzę, że WiFi nie da się używać, tylko, że nie do wszystkiego się nadaje.
Obecnie promowane standardy Matter i Thread bazują właśnie na warstwach sprzętowych WiFi i IEEE 802.15.4 (czyli srzęcie który może być też “pod spodem” Zigbee).
No i dokładnie o takie właczniki mi chodzi jak na filmiku, i o taka zasade działania, tylko czy ktos mial doczynienia z np. na 10 przycisków? bo na alli znalazłem ale albo tuya po wifi alo zegzbe…
Co do sterowania w puszkach od włączników, chciałbym własnie wszystko mieć jednak w rozdzielnicy , tak samo pojedyncze przekazniki na szyne din zamiast jakis modułów po kilka sztuk, ze wzgledu jakby cos padło, żeby nie trzeba rozprówac całej instalacji… oraz szukac po domu gdzie co i jak… tylko wiadomo ze wszystko sie schodzi w rozdzielnicy i o ile ktos kabla nie przewiercił to tam jest awaria.
Co do rozwiązania od Kincony to ta płytka wydaje się pokryć zapotrzebowanie przy 64 wejsciach/ wyjsciach “KC868-A64” natomiast mam jeszcze pytanie, jak macie rozwiązaną sprawa z ledami rgb i z dimmerami ? jakies sprawdzone rozwiązania najlepiej nie po wifi jesli jest taka możliwość
Sam sobie przeczysz, najpierw pojedyncze przekaźniki a potem bierzesz moduł na 64 wejścia. Jak już chcesz mieć wszystko na jednym sterowniku to lepszy będzie Nowy boneIO ESP ale to “niebudżetowe” rozwiązanie.