Wmbusmeters i FLOWIS+

A co na to dokumentacja projektu ESPEasy? Szukałeś czegokolwiek u nich na forum?
Te ustawienia wydają się być charakterystyczne dla komunikacji LoRa z modulacją CSS.

A tymczasem zajrzałem do kodu i nie wygląda mi to na coś, co ma coś wspólnego z LoRa (to domniemania, nie mam weny by grzebać w tym temacie głębiej)

Hej, coś mi się posypało… rtl_433 nie publikuje danych przez mqtt :frowning:
Moja linijka:

rtl_433 -v -R 237 -f 868M -s 1000k -F http -F json -F utc -F "mqtt://xxx:1883,user=xxx,pass=xxx,retain=0,devices=sensors/rtl_433[/id]"

Pomożecie?? THX!!

Skąd ten wniosek?
Użyłeś np. programu MQTT Explorer i stwierdzasz to na podstawie odczytu z brokera MQTT?

Mqtt Explorer nie znajduje nic związanego z rtl_433

Należy zatem sprawdzić dane do logowania w brokerze, czy nie uległy zmianie (adres brokera, użytkownik, hasło). Skoro działało a nie działa, to coś musiałeś robić…

Hmmm, miałeś rację… poprawiłem konfigurację i w MqttExplorerze pojawiają się wpisy sensors/rtl_433, natomiast nie są widoczne w HA.
Czy rozwiązaniem jest zmiana rtl_topic w rtl_433 Mqtt Auto Discovery (next) na sensors/rti_433/+/events?

Nie wiem, ja nie używam AddOn’s, ale na twoim miejscu szukałbym informacji w dokumentacji dodatku.

Pomóżcie, bo nie daję rady…
Do jednego RPI mam podłączony tuner SDR - zainstalowany, działający rtl_433, dane są wysyłane na broker HA. MQTT Explorer podglądający HA widzi pojawiające się informacje z 2 urządzeń wysyłanych z RPI.
Na HA w configurarion.yaml mam wpis:

mqtt:
    - name: "Woda uzytkowa"
      state_topic: "rtl_433/240572968"
      unit_of_measurement: "m3"
      force_update: true
      value_template: "{{value_json.volume_m3}}"
      unique_id: "wew_m3"
      device_class: water
      state_class: total

Wpis MQTT Explorera:

mqqt

Co robię nie tak??

A gdzie masz zdefiniowany ten sensor jak MQTT?

Przepraszam, wkleiłem stara wersję… poprawiłem wyżej tak, jak mam teraz

configuration.yaml

# Example configuration.yaml entry
mqtt:
  sensor:
    - name: "turned on"
      state_topic: "pump/timestamp_on"
      device_class: "timestamp"
      value_template: "{{ as_datetime(value) }}"
      unique_id: "hp_1231232_ts_on"
      device:
        name: "Heat pump"
        identifiers:
          - "hp_1231232"

https://www.home-assistant.io/integrations/sensor.mqtt/

1 Like

Widzę że Flowis+ 2405 v24.8.00 jest z powodzeniem czytany przez rtl ale czy tą nakładkę można już czytać esphome (esp32 + CC1101) ?