Wybór koordynatora Zigbee pod nową instalację HA

Witam.
Po trzech latach zabawy z HA, postanowiłem postawić wszystko do początku na nowym mini PC.
80% moich urządzeń to ZigBee, dlatego Z2M, to mi się sprawdzało.
Dylemat mam z wyborem koordynatora.
Mile widziane jakieś sugestie.

SMLight SLZB-06 bez żadnych innych dopisków. Będzie pan zadowolony.

1 polubienie

Tutaj też jest dyskusja w podobnym temacie Zigbee:

OK,
Przeczytane wszystko od dechy do dechy,
koordynator zamówiony.
Wszystkim Wielkie dzięki

Fajnie ale nikt nie wie co wybrałeś/zamówiłeś? Dlaczego zdecydowałeś sie na taki a nie inny koordynator? Udzielona odpowiedź nikomu nie pomoże w podobnej sytuacji, sorry ale w ten sposób nic nie wniosłeś do tematu “Wybór koordynatora Zigbee pod nową instalację HA”. Może warto pomóc także innym :slight_smile:.

3 polubienia

Faktycznie nie napisałem na jaki koordynator się zdecydowałem.
Ale w wątku polecano mi tylko jeden SLZB-06, ponadto troszkę poczytałem o nim i zobaczymy czy będę zadowolony, lubię eksperymenty ( do czasu )
Na przyszłość postaram się poprawić :slight_smile:

2 polubienia

Powiedziałbym, że dwa :wink: SLZB-06 Zigbee Ethernet PoE LAN USB WiFi Adapter CC2652P | Zigbee2MQTT | Home Assistant | SMLIGHT | SMLIGHT Official Homepage , każdy oparty na innym chipsecie.

I znów musze się z Tobą zgodzić:)
Kupiłem dokładnie ten:

Hej,
przeniosłem się z dongla Sonof na SLZB-06p10.
Wszystko fanie śmiga ale po restarcie routera wysypuje się dodatek Zigbee2MQTT. To samo dzieje się jak wypnę i podepnę ponownie kabel sieciowy do adaptera. Do zakupu tego modelu skusiła mnie obsługa do 400 urządzeń choć nie planuję więcej niż 100, może to był błąd. Co może być przyczyną tego i dlaczego mimo zaznaczonej opcji uruchomienia po wykryciu awarii dodatek ten nie wstaje? Jak go ręcznie uruchomię to znów działa dobrze. Adres IP przydzielony na sztywno.

[17:07:23] INFO: Preparing to start...
[17:07:23] INFO: Socat not enabled
[17:07:24] INFO: Starting Zigbee2MQTT...
Starting Zigbee2MQTT without watchdog.
[2024-11-24 17:07:30] info: 	z2m: Logging to console, file (filename: log.log)
[2024-11-24 17:07:30] info: 	z2m: Starting Zigbee2MQTT version 1.41.0 (commit #unknown)
[2024-11-24 17:07:30] info: 	z2m: Starting zigbee-herdsman (2.1.7)
[2024-11-24 17:07:31] info: 	zh:zstack:znp: Opening TCP socket with 192.168.0.5:6638
[2024-11-24 17:07:31] error: 	zh:zstack:znp: Socket error Error: connect ENETUNREACH 192.168.0.5:6638
[2024-11-24 17:07:31] error: 	z2m: Error while starting zigbee-herdsman
[2024-11-24 17:07:31] error: 	z2m: Failed to start zigbee
[2024-11-24 17:07:31] error: 	z2m: Check https://www.zigbee2mqtt.io/guide/installation/20_zigbee2mqtt-fails-to-start.html for possible solutions
[2024-11-24 17:07:31] error: 	z2m: Exiting...
[2024-11-24 17:07:31] error: 	z2m: Error: Error while opening socket
    at Socket.<anonymous> (/app/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/znp/znp.ts:166:24)
    at Socket.emit (node:events:531:35)
    at emitErrorNT (node:internal/streams/destroy:169:8)
    at emitErrorCloseNT (node:internal/streams/destroy:128:3)
    at processTicksAndRejections (node:internal/process/task_queues:82:21)
/app/node_modules/winston/node_modules/readable-stream/lib/_stream_writable.js:264
  var er = new ERR_STREAM_WRITE_AFTER_END();
           ^
Error: write after end
    at writeAfterEnd (/app/node_modules/winston/node_modules/readable-stream/lib/_stream_writable.js:264:12)
    at DerivedLogger.Writable.write (/app/node_modules/winston/node_modules/readable-stream/lib/_stream_writable.js:300:21)
    at DerivedLogger.log (/app/node_modules/winston/lib/winston/logger.js:231:12)
    at Logger.log (/app/lib/util/logger.ts:198:25)
    at Logger.info (/app/lib/util/logger.ts:211:14)
    at Znp.onPortClose (/app/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/znp/znp.ts:96:16)
    at Object.onceWrapper (node:events:634:26)
    at Socket.emit (node:events:519:28)
    at TCP.<anonymous> (node:net:338:12)
  1. nie uważam, że dokonałeś złego wyboru koordynatora, jeśli nie chcesz go podpinać po sieci to przełącz go w tryb USB
  2. nie restartuj routera bez powodu, to urządzenie powinno pracować 24/7 jeśli swój ID opierasz na rozwiązaniach Ethernet
  3. watchdog nie jest w stanie przywrócić Z2M do życia, bo najwyraźniej przerwy w dostępie do koordynatora trwają zbyt długo (wywołaj symulację awarii, to się przekonasz czy i ile razy są próby restartu), osobiście uważam, że sposób działania watchdoga powinien mieć opcje kontroli przez użytkownika (temat na issue do Supervisora), ale możesz sobie automatyzować uruchamianie Dodatków
    przykład (nie szukałem intensywnie, może są lepsze)
    How to start/stop Add-ons via command in HA - #2 by aceindy - Configuration - Home Assistant Community
1 polubienie

Już się zastanawiałem czy go nie oddać i kupić “bez p10”…
Czy przepięcie go teraz na USB spowoduje, że będę musiał na nowo parować urządzenia?
Rozumiem, że wystarczy zmienić tryb na usb, przepiąć go i zmienić w Z2M wpis:
port: tcp://192.168.0.5:6638 na port: /dev/ttyUSB0?

Jakoś tak z grubsza to wygląda, jeśli niczego nie spierniczysz, to nie będziesz musiał parować.
(zdecydowanie lepiej używać ścieżki “by-id” niż tttyUSBx)

Choć szczerze mówiąc nie rozumiem tych przenosin z “dongla sonoff” (no chyba, że to był CC2531), bo nie bardzo kumam motywację zmiany USB na droższy model sieciowy (którego główną zaletą jest to, że jest sieciowy), po to by ostatecznie powrócić do USB…

Czyli mam znaleźć id tego portu USB i zamiast port: /dev/ttyUSB0 wstawić port: /dev/id…?
Nie, to już był CC2652P. Zmieniłem go bo co jakiś czas wypadały mi niektóre urządzenia a ich liczba zbliża się już do setki (ten zdaje się, że do tylu obsługuje). Drugi argument to zmiana kanału i jak już wszystko odpiąłem to stwierdziłem, że może wymienię już na coś innego i padł wybór na SLZB-06 a ostatecznie zaryzykowałem wersję p10. Sieciowo podpiąłem go by był dalej od routerów ale nie mam ciśnienia na to połączenie. Ze względu na sporadyczne zaniki sieci, zawiechy routera i brak samoczynnego podniesienia się (szczególnie jak byliśmy dłużej poza domem) restart miałem ustawiony codziennie w nocy i po pierwszym się to wykrzaczyło.

No ja bym proponował usunąć przyczynę zamiast maskować problemy,
czyli do ogarnięcia jest router, który wymaga restartów (u siebie sprawdziłem uptime i przekracza 228 dni, a w mieszkaniu w mieście nie mam UPSa czyli to był ostatni zanik zasilania).

/dev/serial/by-id/i-tu-caly-konkretny-identyfikator-urzadzenia
tłumaczyłem ze 100x czemu lepiej użyć takiego rodzaju i już mi się nie chce

Dzięki za pomoc. Już doczytałem, zmieniłem na USB z dev_id i działa.
Co ro routera (TP-LINK Archer AX55) to trudno powiedzieć co jest przyczyną, zdarzyło się to dwa razy w tym raz na urlopie. Zrobię backup i przywrócę mu ustawienia domyślne w nadziei, że to to. Z drugiej strony, gdzieś-kiedyś czytałem, że dobrze jest okresowo restarować.

Upraszczając do granic możliwości - pisali to idioci.

Świat nie jest jednak doskonały, więc w przypadku ataku z zewnątrz lepiej by router się zawiesił niż wpuścił wrogi ruch do sieci, ale nie wiemy dlaczego się zawiesza, a to nie jest objaw normalnego prawidłowego działania.

Natomiast to co powinieneś zrobić to

1. uaktualnić mu firmware i przestać go resetować cyklicznie
  2. w razie powtarzających się problemów zastąpić go innym, sprawnym, a ten ewentualnie skonwertować np. do roli AP
1 polubienie

Koordynator podpięty, skonfigurowane ZM, uczucia mieszane:)
Sparowałem dwa urządzenie ( gniazdka ) , LQI nie powala zaledwie około 180.
Na “starym” Conbee te same gniazda 255.
??

LQI nie jest miarą bezwzględną, koordynatory na rożnych MCU obliczają to w różny sposób…

Tak przypuszczałem, na “starym” większość 255 też było dla mnie podejrzane :slight_smile:
Ogólnie sprzęcik dobry, chyba kupię drugi i pobawię się z Matter-over-Thread

???

jest gdzieś jakieś firmware Thread dla chipsetów TI?

za to dla Conbee2 chyba widziałem (ale nie mam sprzętu, to nie wnikałem głęboko)