Łączę się z moim HA poprzez VPN. Zasadniczo mam dostęp do wszystkiego poza kartami File edytor, Node Red i Terminal. Czy może ktoś podpowiedzieć jaka jest tego przyczyna. Moja konfiguracja to HA na VM QNAP, certyfikat z Let’s Encrypt, DuckDNS włączony. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Karty o których mówisz są pewnie serwowane na adresach IP kontenterów, w których te addony są uruchomione (jezeli kontenery bridge’ują interfejsy z HA), albo na tym samym IP, tylko innych portach niz sam interfejs HA. W obu przypadkach, prawdopodobnie jakies rule w firewallu blokują traffic VPN do tych adresów IP lub portów. Spróbuj dac rulę, która pozwala na cały traffic miedzy IP przypisanym do zaVPNowanego użytkownika a adresem IP Home Asssistanta.
Możliwe też, ze hypervisor VM ma własnego firewalla i pozwala na dostęp tylko do portu HA, no ale wtedy miałbyś ten sam problem będąc wewnatrz swojej sieci, bez VPNa.
Firewall i VPN mam na Mikrotiku. Więc jak wrócę do domu to będę próbował tylko na jakie IP. Jak jestem podłączony z domem przez VPN-a to z zewnątrz jestem widoczny moim stałym IP domowym, z VPN-a mam adres typu 172.16.0.2 a jak się rozłączę VPN-a to mam stały adres firmowy, gdzie jestem w LAN.
Co ciekawe ze smartfona poprzez subdomenę duckdns łączę się ze wszystkimi kartami HA. Ale to nieciekawe konfigurować HA ze smartfona
Jak się łączysz z VPNem, to mikrotik Ci nada jakis adres IP. Ja mam VPNa via L2TP i tą pulę adresów widzę w swoim mikrotiku w PPP -> Profiles -> “Remote Address” (ja mam tam przypisane “vpn_pool”, ktorą dodałem poprzez IP -> Pool -> Add new. Wiec rula o której mowie powyzej, powinna byc na FORWARD from vpn_pool to HA IP - ALLOW oraz FORWARD from HA IP to vpn_pool - ALLOW. Dodaj taką na początku reguł firewalla i zobaczy czy pomogło. Jeśli tak, to teraz pasuje znaleźć dokładne porty, na które chcemy pozwolic i tylko te porty dac na ALLOW
Jaki jest cel stosowania dwóch różnych sposób zdalnego dostępu do HA? Stosujesz VPNa ale i tak masz dostęp od strony publicznego internetu przez DuckDNS?
Dobre pytanie. VPN-a postawiłem wcześniej, a ostatnio wreszcie uruchomiłem TTS i do tego jak filmik z HA po https:// i po http:// brak tts zrozumiałem potrzebne byłe te ustawienia certyfikatu i DuckDNS. Nie jestem informatykiem tylko starej daty inżynierem i pasjonatem, a na pasje zawsze brakuje czasu. Podpowiedz jeśli możesz czy da się to ustawić inaczej.
Ustawiłem w Firewall Filter Rules poz.0 forward Src. Address 172.16.0.2-172.16.0.10 (pool_vpn) Dst Address 192.168.88.109 (adres HA) Action accept oraz poz. 1 forward Src. Address 192.168.88.109 Dst Address 172.16.0.2-172.16.0.10 Action accept. Sprawdź proszę czy tak miało być, bo ja będę to mógł sprawdzić dopiero jutro w pracy. Serdecznie dzięki za pomoc.
Nie baw się w ten sposób. Jeśli modyfikujesz coś na firewallu, zwłaszcza jeśli polega to na dodaniu ruli ALLOW
, to od razu sprawdzaj co się dzieje, zobacz jaki ma to wpływ na sieć. Raz, że takie rozciąganie pracy w czasie sprawia, że będzie Ci rósł bałagan, dwa - zawsze jest to kwestia bezpieczeństwa - bez sensu zostawiać niepotrzebne rule w firewallu.
Rula, którą dodałeś powinna być OK.
Niestety nie pomogło dalej mam 401: Unauthorized dla zakładek File editor, ESPHome, Node-RED, Terminal i motion Eye. Coś musiałem namieszać.
Aaaa, jak masz 401, to znaczy, ze to nie jest wina firewalla. Wywal tą rulę
Ogólnie z tego co rozumiem, problem masz z każdym add-onem, który używa ingressa (czyli tego systemu to pokazywania strony add-onu w ramach strony HA). Niestety nie pomogę, sam dopiero zaczynam swoją przygodę z HA
Z tego co widzę, to tutaj opisują podobny problem - może warto poczytać logi, a nuż z nich coś wyniknie. Warto też popróbować różnych przeglądarek, sprawdzić w incognito, etc.
A ogólnie, to tak jak zauważył @macek - warto posprzątać z tymi dostępami, skoro łączysz się via DuckDNS, czyli HA masz “wystawione na świat”, to nie ma potrzeby łączenia się do niego VPNem.
…albo w drugą stronę jak masz VPN to nie ma potrzeby korzystania z DuckDNS.
Masz rację. Szczerze mówiąc do obsługi HA wystarczał mi VPN i poza nim nie chciałby HA wystawiać na świat. Ale nie znalazłem innego sposobu na uruchomienie TTS “Text-To-Speech”. Robiłem to według filmiku z wyżej podanego adresu.
Bingo, wyczyszczenie danych z przeglądarki załatwiło sprawę. Wszystko działa. Wielkie dzięki za pomoc. Będę szukał innego rozwiązania z TTS-em, druga sprawa to śledzenie za pomocą Ariela.
Jak zajdziesz inny sposób na TTS to daj znać.
Witam wszystkich
Mam podobny problem z dostępem do HA. Próbowałem zrobić zdalny dostęp poprzez duckdns ale po zainstalowaniu ad-on duckdns i skonfigurowaniu wszystkiego, po restarcie straciłem całkowicie dostęp do HA. Serwer mqtt i inne urządzenia raczej działają poprawnie. Doradźcie jak się do niego dostać, lub przynajmniej dobrać się do plików konfiguracji *.yaml
Hass.os zainstalowany na RPi 3B v1.2
Jak zainstalowałeś sambę to przez nią się dostaniesz do folderu “config” i tam jest plik configuration.yaml
Niestety nie mam samby zainstalowanej.
A snapshot zrobiony? Jeśli tak to szybciej Ci będzie zainstalowanie od nowa (i pierwsze co to zainstaluj Sambe)
wszystko ok, nie ma problemu z nową instalacją. Tylko nie mam backupu, a sporo konfiguracji w plikach yaml. Może jest jakaś procedura awaryjnego dostępu?