Zigbee - proszę o pomoc przy starcie

Jako totalny świeżak w HA jestem już po pierwszych udanych próbach z gniazdkami WiFi Shelly dzięki temu forum, wszystko mi działa wyśmienicie. Ale teraz nie chcąc mnożyć kolejnych punktów WiFi chciałbym przejść na Zigbee - chodzi mi konkretnie tym razem o urządzonka do puszek podtynkowych, które mógłbym umieścić pod zwykłymi przełącznikami światła. Mam instalację 3-przewodową więc powinno być ok. No właśnie tylko kompletnie nie wiem od czego zacząć - czyli jakie urządzonka wybrać na początek, żebym mógł przejść to jak najmniej boleśnie :wink: jeśli chodzi o integrację z HA.
Tzn wiem, że trzeba będzie kupić chyba jakąś bramkę pomiędzy WiFi a Zigbee. No właśnie ale czy tak jak w wątku w moim pytaniu ktoś polecił mi gniazdka elektryczne Shelly pod WiFi i to był strzał w 10-tkę bo mega prosta instalacja jak dla mnie.

Zatem czy mógłby ktoś mi polecić tak z własnego doświadczenia jaką bramkę kupić i jakie te końcówki do puszek podtynkowych - byłbym wdzięczny i z góry dziękuję

Nie ma idealnie prostej drogi. Jesteś skazany na chińskie wypusty.

Więc musisz czytać…

Z tego co piszesz to raczej nie chcesz bramki, a pewnie chcesz koordynator.
Wirtualnie bramką będzie instalacja HA (czy to z natywną integracją ZHA czy z dodatkowym serwerem Zigbee2MQTT).

PS to nie końcówki tylko moduły podtynkowe

w kwestii zasadniczej nie chce mi się szukać głębiej (nie znaczy to że się zgadzam w 100% z odpowiedziami - temat Zigbee od paru lat ulega systematycznej ewolucji, więc ja nie widzę problemu w używaniu koordynatorów Zigbee3, które nie dadzą się przerobić w dongle Thread, jakkolwiek te które dadzą się przerobić dają potencjalną drogę rozwoju, to uważam, że idąc w tym kierunku i tak uruchomiłbym kolejny osobny koordynator dodatkowo zamiast kombinować z rozwiązaniami dual-stack)

tu masz przykład użycia lupki
https://forum.arturhome.pl/search?q=jaki+koordynator

PS
Zajrzałem w jakieś inne twoje posty i jesteś fanem MQTT, więc chyba oczywistym jest kierunek Z2M.

Wielkie dzięki, ale wiesz żeby korzystać z lupki to czasem trzeba znać już jakieś słownictwo - ja sobie pomyślałem że bramka a tu proszę koordynator. Bardzo ślicznie dziękuję za wskazanie linków do tematów które mnie interesują.

Na tą chwilę na szybko już mam dodany do koszyka SkyConnect :slight_smile:

Do tego dokupiłem do testów jedno gniazdko NOUS A1Z i jakiś moduł do puszkowy Tuya (wszystko zigbee) … mam nadzieję, że uda się to ogarnąć ze SkyConnectem! :wink:

jeszcze raz dziękuję

Panowie! dzięki. Właśnie kupiłem SkyNET :wink: czyli SkyConnect i gniazdo sieciowe ZigBee Nous A1Z … instalacja była tak łatwa - że można powiedzieć, że praktycznie “przez przypadek” prawie się samo instaluje

image
Rewelacja !

Jeśli instalacja była tak łatwa, to zapewne zadziałała natywna integracja Zigbee Home Automation ZHA. Działa automagicznie.
Dla obsługi urządzeń zigbee jest też oprogramowanie Zigbee2MQTT (Z2M), które ma relatywnie więcej możliwości i obsługiwanych urządzeń. Należy jednak uruchomić te oprogramowanie samodzielnie i do współpracy z innymi systemami potrzebuje działającego brokera MQTT.

Pomocna strona z urządzeniami Zigbee:

Właśnie nie do końca wiedziałem o tym Zigbee2MQTT ale teraz mi się rozjaśnia, lecę poczytać. Ślicznie dziękuję za linki - ja lubię MQTT bo w prockach korzystam.

… a jednak jest problem, jak się ma SkyConnect to nie można zainstalować wprost Zigbee2MQTT, żeby to ew zrobić to trzeba dodać oddzielny usb-stick od SonOff i wtedy można mieć i jedno i drugie no ale wada jest taka że oba sticki muszą działać na różnych kanałach i tworzą się dwie sieci mesh … Więc chyba pozostanę przy jednym SkyConnect’ie

jeśli się mylę to proszę mnie poprawić

Bzdura, poczytaj naprawdę, a nie udawaj, że czytasz…

Warunki konieczne dla Z2M (i dowolnego dongla na współczesnych chipsetach Zigbee Silicon Labs - nie tylko SkyConnect)

• zabite (wyłączone lub zignorowane) ZHA
  • firmware NCP (nie OpenThread, ani dual-stack RCP chociaż w tym ostatnim wypadku jest to możliwe, to szkoda mi czasu na tłumaczenie)
  • wybrany manualnie sterownik ezsp (lub TYLKO dla najnowszych firmware eksperymentalny ember)
1 polubienie

Bywasz pomocny ale jednak pomimo tego, że zaznaczam w swojej wypowiedzi, że jestem początkujący w tych tematach, że proszę aby mnie poprawić - bo widać że zakładam że mogę się mylić - to jednak jesteś na prawdę chamski w swoich odzywkach, pewnie jakieś ukryte kompleksy się odzywają no i rozbuchane ego. 'kulturka" przez małe K jak z pewnego innego znanego forum. Aż przykro patrzeć.

Poza tym jak widać przeczysz sam sobie pisząc głupoty - bo skoro ma być “zabite” dziwne określenie - urządzenie może być wyłączone, to znaczy że nie może jednocześnie działać na tym samym kanale ZHA i Zigbe2MQTT. Ale z tego co czytałem a ty pewnie o tym nie wiesz - to właśnie ustawiając różne kanały dla ZHA i Zigbee2MQTT można mieć dwie niezależne sieci mesh gdyby zaszła taka potrzeba. Nie ważne czy słuszna potrzeba czy nie ale istnieje taka możliwość. Wiec sam koluś czytaj a nie udawaj że zjadłeś wszystkie rozumki świata.

Z całego Twojego potoku wyrazów , to jedyne co może być prawdopodobnie merytoryczne.
Zrób cytat lub odnośnik i napisz jak to czytasz ze zrozumieniem?

… nie wyskakuj od razu, że forum do dupy, ludzie nieużyci i że w ogóle elektroda2

Gdzie ja napisałem, że forum do … nigdy się tak po chamsku nie wyraziłem, to ty to napisałeś i uważam że piszesz głupoty bo forum jest zacne i uzyskałem pomoc w innym wątku więc nie wkładaj mi koluś w usta tego czego nie powiedziałem. Odniosłem się tylko do wypowiedzi szopena … chociaż widzę, że podobnym osobnikiem jesteś z rozbuchanym ego. Forum jest super jak i sam założyciel forum … tylko takie osobniki czasem psują atmosferę ale ja się tym nie przejmuję.

Czy takie wypowiedzi coś wnoszą? Naprawdę od razu trzeba wyjeżdżać z takimi sformuowaniami, wnioskami, porównaniem itd? Dostajesz pomoc i na stwierdzenie “bzdura, poczytaj naprawdę” od razu taki wybuch niepotrzebnych emocji a wystarczyło trochę ochłonąć a nie odpisywać w emocjach.

I co ta wypowiedź wnosi? Takim zachowaniem tylko zrażasz ludzi, którzy mogą Ci pomóc.

Mylisz się, @szopen ma rację. Prawdopodobnie nie zrozumiałeś tego co czytasz, ponieważ nie dysponujesz szerszym kontekstem. Do zrozumienia jak działa ZHA i Z2M należy poznać różnice między tymi dwoma projektami w kontekście działania HA.

Panowie ja się tak od ręki nie obrażam, może słowo “bzdura” było za mocne, ale zareagowałem ostro, bo tak właśnie powstają internetowe legendy…

@nowymarek
Musisz czytać o wiele, wiele więcej… (teraz lepiej?)

Praktycznie każdy dongle który ma firmware rodzaju NCP (koprocesor sieci, czyli soft, który z niego tworzy samodzielny koordynator sieci) dedykowane dla Zigbee może pracować zarówno z projektem ZHA jak i Z2M, ale oczywiście tylko z jednym z nich w danym czasie (tu już wytłumaczenie dlaczego sobie daruję, skoro sam sobie piszesz soft z obsługą MQTT, to zakładam, że wiesz pewnie sporo więcej o światku embedded niż ja).

ZHA - to nazwa wbudowanej w HA integracji bazującej na zigpy

UWAGA to skrót od Zigbee Home Automation, jest to mylące, bo tak samo nazywa się jeden z dawnych pod-standardów Zigbee (ten drugi z czasów Zigbee 1.x to ZLL)

Z2M to powszechnie przyjęty skrót zbyt długiej nazwy Zigbee2MQTT, to jest osobny serwer i nie jest składnikiem HA, więc co mniej lub bardziej oczywiste sam się nie skonfiguruje po podłączeniu dongla, bo nawet nie jest zainstalowany w standardowej instalacji HA.

ZHA zawłaszcza każdy koodynator, który zna i jest w stanie jednoznacznie zidentyfikować w momencie połączenia do instalacji HA, więc jeśli masz tylko jeden to by uruchomić go z Z2M musisz się pozbyć ZHA.

Czyli “zabić” program, który go zawłaszczył, abyś mógł się dostać do uwolnionego dzięki temu portu szeregowego.

Czy musiałem to pisać? Naprawdę życie jest za krótkie, by pisać to samo setny raz dla kolejnej osoby która nie raczyła samodzielnie poszukać podstawowych informacji (tak, teraz zawiało elektrodą, ale wystarczy zajrzeć do dowolnego dłuższego wątku o zbliżonej tematyce… MSPANC)

PS
Niektórzy pracują też w niedziele i święta, więc nie zawsze mają czas, gdy innym się wydaje, że mają…

edit

w niedziele i święta

zabrzmiało jakbym był księdzem - dementuję - nie jestem, za to warto czasem przeczytać to, co się napisało :upside_down_face:

2 polubienia

Nigdy w życiu bym nie pisał po takim wpisie tego co wcześniej, to zrozumiałe.

I oczywiście widać, że jak już ci się chce odpowiedzieć (za co dziękuję) to piszesz jasno, rzeczowo i na temat… i pozwala to wyłapać sporo zależności.

Fora nie są tylko do tego, żeby je przeglądać i przeglądać i przeglądać … bo przy takim rozbudowanym forum i milionach wątków, długich wątków to odsyłanie TYLKO do czytania forum to to samo co odsyłanie do googla. Ja mam taką zasadę, że jeśli na jakimś forum nie jestem w stanie pomóc bo nie wiem, albo … nie chce mi się po raz (jak piszesz tysięczny) pisać tego samego - to po prostu nic nie piszę, zawsze się znajdzie ktoś miły kto jednak napisze coś bo dla niego będzie to dopiero piąty raz. Już nie wspomnę, że w dzisiejszych czasach fora właśnie umierają na rzecz FB, discordów i innych właśnie przez takie podejście. Jakby na forum nie mieli prawa się pojawiać nowi uczestnicy, którzy muszą uważać, żeby swoim pytaniem i to możliwie najgrzeczniejszym kogoś nie urazić. A szkoda bo ja wolę fora.

krótko mówiąc, bardzo ci teraz dziękuję za tych kilka punktów i wyjaśnienie skrótów bo oczywiście nie wiedziałem o tym starszym podstandardzie itp