Brama wjazdowa i elektrozamek furtki - pomysł na połączenie z HA

Cześć!

Rozważam od jakiegoś czasu połączenie mojej bramy i furtki z systemem Smart Home opartym o HAOS postawionym na mini PC i chciałbym skonfrontować go z ludźzmi znacznie mądrzejszymi i bardziej doświadczonymi :slight_smile:

Zaczynając od początku: rok temu wymieniałem ogrodzenie zewnętrzne i w związku z tym zamontowałem bramę dwuskrzydłową z automatyką opartą o podzespoły Somfy - siłowniki i sama automatyka nosi nazwę EasyWay - generalnie jest to jedno z najtańszych rozwiązań jakie widziałem na rynku - sterownik posiada podstawowe funkcjonalności dla bram dwuskrzydłowych - z tego co wiem, bez przewidzianej przez producenta możliwości rozszerzenia o moduł Smart.

Zarówno brama jak i furtka z elektrozamkiem są obsługiwane dodatkowo przez Wideodomofon Eura z możliwością integracji z chmurą Tuya - z czego obecnie korzystam. Niestety, przy integracji tego urządzenia przez integrację oficjalną Tuya jak i Tuya local w HA zwracana jest mi jedynie encja związana z podglądem z kamerki domofonu (dodatkowo niedziałająca :slight_smile: ). Ogólnie czytając nieco dokumentacji zorientowałem się, że wideodomofony nie są obsługiwane przez integrację HA z Tuya cloud.

Wgląd do kamerki wideodomofonu jest jednak dla mnie sprawą drugorzędną - tę funkcjonalność daje mi aplikacja Tuya, która jest jednak - z uwagi na działanie w chmurze - bardzo wolna. Daje się to we znaki szczególnie w momencie, kiedy podjeżdżam autem pod bramę, lub podchodzę z wózkiem dziecięcym do furtki i zależałoby mi na szybkim otwarciu bramy lub furtki, a aplikacja nie dość, że mozolnie łączy się z wideodomofonem to jeszcze często bywa niestabilna i nie nawiązuje połączenia. W zwiąku z tym wpadłem na pomysł, aby “odchmurować” funkcje sterowania bramą i furtką.

Nie chcąc jednak ładować się w koszty wymiany bądź co bądź działąjącego wideodomofonu na taki, który współpracowałby z HA pomyślałem o modułach obsługujących otwieranie bramy jak i sterowanie elektrozamkiem. I tu właściwie przechodzę do prezentacji pomysłu z prośbą o krytyczną ocenę:

Przy module sterowania bramą planuję zastosować moduł Zamel Supła SBW-02 - będzie miał on za zadanie sterowanie jedynie bramą - okablowanie elektrozamka niestety nie jest doprowadzone do skrzynki automatyki bramy a ja nie chcę rozbierać kostki brukowej, więc nie wykorzystam w pełni potencjału tego sterownika. Sterowanie elektrozamkiem planuję natomiast zamontować w domu, tuż przy ekranie wideodomofonu - planuję po prostu równloegłe połączenie obok w puszce modułu doorbox firmy blebox.

Czy waszym zdaniem takie rozwiązanie się sprawdzi? Może jest to Bizancjum i da się to zrobić taniej? Chodzi mi o pogodzenie wygody użytkowania i montażu ze względnie sensownymi kosztami takiego udoskonalenia.

Obiektywnie dałes nawet dobry i obszerny opis, ale brakuje w nim schematów połączeń aby oceniać wybór sprzętu. Zamieść również instrukcie napędu i wideodomofonu. Tak aby łatwo odszukać schematy połączeń sprzętu. Dobrze też jak byś napisał jakim okablowaniem dysponujesz w swojej instalacji.

1 polubienie

Jeśli sterownik to Control Box 3S io albo jakaś inny ograniczony do granic możliwości (w sensie sterownika bez wejścia sterowania lokalnego), to pozostanie tylko rozwiązanie typu “Bizancjum” (tj. jedyna możliwość to osprzęt Somfy, choć z integracją z HA też raczej będzie cyrk).

Poniżej podaję linki do dokumentacji.

Z tych schematów łątwo również wywnioskować, jakie mam okablowanie, poza przewodami komunikacyjnymi mam tam jedynie zasilanie 230V. Stąd pomysł, aby w puszce przy ekranie i przy automatyce bramy równolegle podłączyć podane moduły.

Z odczytu schematów wnioskuję, że będę musiał nieco zmodyfikować mój pomysł:

Przy ekranie zastosuję moduł Zamela do sterowania bramą i podłączę go równolegle z ekranem (styki 7 i 8) według schematu z rysunku - zz góry przepraszam za jakość, nie jestem biegły w schematach elektrycznych.

Moduł doorbox będę musiał zastosować w słupku ogrodzeniowym za kasetą domofonu i połączyć równolegle analogicznie ze schematem z załączenia z pinami 5 i 6 w kasecie.

Czy rozumuję poprawnie? Może jednak należy wyrzucić ten pomysł do kosza, lub wprowadzić pewne modyfikacje?

Chcesz otwierać dwuskrzydłową bramę, to musisz mieć sterownik do dwuskrzydłowej bramy, a nie dla furtki.
Możesz wywalić do kubła oryginalny sterownik obrandowany Somfy i zastosować jakiś inny, ale dedykowany do takiej bramy…

Weź pod uwagę, że w dzisiejszych czasach to księgowość projektuje wyroby - jeśli jest szansa coś sprzedać 2x to tak się projektuje tańszą wersję, byś musiał kupić droższą jeśli zwiększasz wymagania.

Na twoim miejscu pogadałbym z instalatorem czy jest szansa na wymianę na inny “bogatszy” moduł sterujący dający szansę na integrację z czymkolwiek innym (za dopłatą i przy zwrocie obecnego).

Dzięki za uwagę - w załączonej dokumentacji w kolejnym poście możesz zobaczyć, że jest to coś nawet bardziej archaicznego niż ten Control box

Pytanie, czy zastosowanie jakiegoś modułu typu “przełącznik dzwonkowy” w ukłądzie równoległym z okablowaniem do sterownika z ekranu wideodomofonu nie wykona oczekiwanego zadania?

W momencie naciskania przycisku otwarcia bramy wideodomofon wydaje z siebie charakterystyczni “klik” który wskazywałby na zadziałanie przekaźnika i zamknięcie obwodu które powoduje otwarcie bramy - chyba, że się mylę, wówczas proszę o naprostowanie. Zaznaczam, że nie znam się na układach sterowania.

Dałoby radę gdybyś miał wejście lokalnego sterowania, masz?

Nie zrozumiałeś mnie - doorbox miałby obsługiwać otwarcie elektrozamka w furtce - Zamel, bramę dwuskrzydłową.

Każdy z tych modułów, z tego, co czytam, służy właśnie w tych konkretnych celach.

Poczekaj, żebym nadążył.

Obecnie wideodomofon już wykonuję tę pracę - wysyła sygnał do bramy, aby ta się otworzyła. Czy dodanie drugie go elementu “zamykającego obwód” w postaci modułu Zamel z możliwością bezprzewodowego sterowania nie zadziała w tym przypadku?

Wychodzi na to, że ten sterownik jednak umożliwia w jakiś sposób “wpięcie się” zewnętrznego urządzenia niebędącego pilotem radiowego sterowania.

Według karty katalogowej jest wejście zewnętrznego sterowania typu “suchy styk”

Nie otworzysz bramy dwuskrzydłowej mając sterownik nie mający wejścia sterowania lokalnego, z instrukcji, którą podlinkowałeś nie wynika jaki masz sterownik bramy (ale pisałeś, że najtańszy czyli do bani, bo taki ma tylko sterowanie radiowe).
A nie możesz “na bezczela” zwierać jego wyjść…

Sterowanie samą furtką oczywiście jest możliwe (choć byłoby lepiej gdyby monitorek miał wejście dodatkowego sterowania lokalnego) na schemacie pominąłeś skąd się bierze zasilania dla elektrozamka, więc w ciemno też chyba nikt nie doradzi z wystarczającą pewnością że nie uwalisz sobie sprzętu modyfikacjami (chociaż skoro Tuya to niech idzie z dymem, nie będziesz żałował).

Tak jak napisał @szopen nie wiemy jaki masz sterownik napędów bramy dwuskrzydłowej. To jest kluczowa informacja, jeśli na płycie tego sterownika masz zaciski dla podłączenia zewnętrznego sterownia lokalnego, to możesz podłączyć dowolny sprzęt z przekaźnikiem bez-napięciowym, który zewrze styki i uruchomi siłowniki bramy.
Wideodomofon to już coś wiemy bo w instrukcji jest schemat:

I już na początek widać, że możesz użyć czegoś w miejscu “przycisku EXIT” dla otwarcia furtki.

Dla otwierania bramy wjazdowej masz dedykowane styki 8-7 - czy obecnie je wykorzystujesz i są podłączone do sterownika bramy wjazdowej?

1 polubienie

Temat elektrozamka jest zatem wyjaśniony - jedyną kwestią będzie połączenie dodatkowych kabli pod “przycisk”, ale to już moje zmartwienie.

Co do sterownika to przed chwilą zrobiłem mu zdjęcie

Z tego, co wnioskuję z karty napędu i analizując okablowanie ekranu to styki 8 i 7 w ekranie są połączone ze stykami “START” 5 i 6 w sterowniku. Wracając do mojego schematu, włąśnie na tym połączeniu chciałem zastosować dodatkowy moduł sterujący.

2 polubienia

Spokojnie możesz tak zrobić , nie będziesz miał statusu bramy i tu bym się zastanowił czy nie lepiej dać ten moduł zamela przy bramie i uzupełnić go o czujnik magnetyczny - kontaktron.
Zwalnianie rygla to kolejny moduł.
Osobiście zamiast mieszanki różnych modułów zastosowałbym dwa razy Shelly1 Plus.
Za cenę jednego Zamel masz dwa :slight_smile:

1 polubienie

Bardzo słuszna uwaga z tym kontaktronem - o tym wcześniej nie pomyślałem.

Co do Shelly - on działa po Z-Wave?

Dzięki za uwagi - temat do kontaktu z instalatorem automatyki bramy :slight_smile:

Shelly to komunikacja WIFI , podobnie do Supla Zamel.
Kontaktron podłączasz do shelly, a nie do sterownika bramy, więc kontakt z instalatorem automatyki zbędny.

Czyli sprawa jest prosta i jak napisał @isom1266 przydało by się mieć stan otwarcia skrzydeł. Więc ja również jestem za tym aby moduł dla otwierania bramy umieścić w obudowie sterownika siłowników bramy. Dołożyć jakieś krańcówki lub kontaktron (jeśli jest możliwość zrobić to przewodowo) i podłączyć pod urządzenie, które byś dokładał. Jeśli nie ma możliwości okablować to pod odczyt stany otwarcie skrzydeł (przynajmniej jednego), to szedł bym w Shelly.
Właśnie bawię się czujnikiem ShellyBLU Door/Window, który po zaimpregnowaniu płytki myślę, że fajnie sprawdził by się zamiast jakiś podobnych konstrukcji zigbee. Jeśli do kompletu dałbyś urządzenie Shelley z generacji opartej na ESP32 (min. gen2) czyli od wersji PLUS, to masz odczyt położenia skrzydła i sterownie w jednym. Np moduł Shelly Plus 1PM, który ma zasilanie 24-30V.

Do furtki widział bym natomiast Shelly Plus 1 UL, który można zasilić z 12VDC (jeśli tylko gabaryty pozwolą).

Trochę odbiegając od tematu, dlaczego akurat Shelly tak mi przypadło do gustu. Ponieważ lubię korzystać ze sprzętu, który jest już w Europie potencjalnym elektrośmieciem. Jeśli to możliwe, to wykorzystuję oferty używanych, a najchętniej “po zwrocie”. A ten produkowany w Bułgarii jest już tu i poprzez machinę giganta Amazon, staje się potencjalnym elektośmieciem w Polsce. I ilość ofert na Allegro jest tego duża. Kupuję najczęściej te produkty poniżej połowy ceny rynkowej. Tylko dlatego, że jest ze zwrotów konsumenckich Amazon. Nie zdarzyło mi się, abym kupując go od sprzedawców, firm na Allegro maił problem z wyegzekwowaniem zwrotu czy rękojmi konsumenckiej. Najczęściej sam fakt założenia dyskusji szybko kończy jakiekolwiek problemy. Nie miałem też problemów jakościowych, bo jeśli cokolwiek mi się nie podoba w stanie urządzenia, korzystam z mojego prawa do zwrotu, bez podawania przyczyn. Jeden raz miałem okazję skorzystania ze wsparcia Shelly w odłączeniu sprzętu od konta chmurowego poprzedniego użytkownika i poszło to niespodziewanie sprawnie.

Portfolio produktów Shelly bardzo mocno rozwinęło się w ostatnim czasie. I doszły urządzenia bateryjne, które działają w oparciu o BLE i z HA integrują się wyśmienicie po BTHome. A urządzenia na bazie ESP32 dodatkowo wspierają Bluetooth proxy. I to wszystko bez potrzeby zmiany oprogramowania czy konieczności używania chmury producenta.

1 polubienie

To świetna sytuacja i wcale nie taki biedny ten sterownik bramy.

Jeśli potrzebujesz Z-wave to Shelly ma też serię Qubino (chyba efekt współpracy z Philio lub Zipato?).

W standardzie działał na WiFi, wersja PRO ma też połączenie kabelkiem LAN. Natomiast po wprowadzeniu ESP32 jest dodatkowa obsługa urządzeń bateryjnych po BLE. Są panele ścienne i wspomniane Qubino Wave. A za chwilę wchodzi generacja 4, gdzie będzie na pokładzie nawet Zigbee oraz wsparcie dla Matter.

Portfolio produktów obecnie jest już imponujące: