Zdziwiony nie jestem. Próbowałem go sparować jednak nie wychodziło to za pierwszym razem dlatego pytałem tutaj jak się to robi.
No właśnie one działają bezproblemowo. Nie mają też słabego sygnału - są stosunkowo niedaleko koordynatora.
A tak poza tematem - fajnie tutaj powymieniać doświadczenie ale szkolenia @artur były do tego typu luźnych rozmów dużo fajniejsze, nie mogę się odczekać kiedy znowu wrócą.
Panowie, pytanka związane z tematem CC2653P z softem routera.
Chciałem dołożyć do sieci drugi CC2653 jako router dla poprawy zasięgu. Soft wgrał się bez problemów.
W logach Z2M widzę że pojawia się nowe urządzenie i łączy się z siecią, jednak nie pojawia się na licie urządzeń. Czy to normlane? Jakaś tam poprawa zasięgu jest ale przy odpytywaniu urządzeń o linkquality poziom mocno skacze np raz jest 15 raz 115.
Kolejny temat mimo że mam zablokowane podłączanie nowych urządzeń, w sieci pojawiło mi się kilka żarówek zapewne od sąsiada. A tak chyba nie powinno być? Bez dodatkowego routera nie zauważyłem niczego takiego.
Co to za model Dongle ?
Pytam ponieważ jest trochę inny niż na wszystkich filmikach .
Nie umiem go zaktualizować . Próbowałem i SmartRF i ZigStar…
Czy to w ogóle jest CC2652P
Ja też otrzymałem wersje E zamiast zamówionego P naście dni temu, namęczyłem się srogo zanim się zorientowałem, odesłałem do sprzedawcy, zamówiłem w drugim miejscu i flashowanie poszło od strzała.
Witam,
Posiadam dongla Sonoff Zigbee 3.0 P. Mam problem zrobieniem kopi urządzeń według filmu z pierwszego postu. Chce zaktualizować soft z 20220928 na 20221226 i przy robieniu kopi urządzeń pojawia się coś takiego:
Witam
Czy ktoś mógłby wytłumaczyć krok po kroku jak z aktualizować [CC2652P] do najnowszej wersji lub najlepiej działającej. Byłbym wdzięczny Pozdrawiam
mając powyższe konto, stamtąd FLASH-PROGRAMMER Software programming tool | TI.com
pobierasz i instalujesz
FLASH-PROGRAMMER-2 — SmartRF Flash Programmer v2
Version: 1.8.2 (to wersja z 2020 ale na dziś najnowsza)
wciskając przycisk BOOT wkładasz sticka do portu USB
odpalasz FLASH-PROGRAMMER-2
zostaje znalezione urządzenie na porcie szeregowym, prawdopodobnie nie zostanie rozpoznane, więc wybierasz z listy CC2652P, browsujesz do ścieżki pliku z firmware
zaznaczasz FLASH-PROGRAMMER-2 opcje tak i odpalasz programowanie
Od dłuższego czasu (konkretniej od majowego wydania Z-Stack_3.x.0 coordinator z 2023 roku) windowsowy oficjalny flasher TI jest bezużyteczny.
Zamiast niego polecam ZigStar Multi Tool
Alternatywnie można używać pythonowych narzędzi (są dostępne dla wszystkich popularnych systemów operacyjnych).
Oczywiście mówimy tu o chipsetach Texas Instruments
(wypusty ma MCU Silicon Labs jak np. Sonoff ZBDonle-E czy NabuCasa Skyconnect wymagają zupełnie innych narzędzi!)
U mnie okazalo sie że mkrostyk byl uszkodzony, i nie przechodzi wtryb Flash, przelutowalem go i wszystko sie udało. Ale tym programem nie od texasa tylko tym z pocztku wątka.