Szanowni,
Kupiłem sobie coś takiego:
Jeśli podłączę to przez bramkę w Tyua to pięknie działa. Pozwala podłączyć w sumie 12 scen, tyle, że wyłącznie w ramach Tuya, a liczyłem, że obsłużę tym jednak nie tylko te urządzenia. Integracja Tuya z HA pokazuje mi włącznik, tyle, że bez jakichkolwiek encji, więc nie mam co podpinać pod automatyzacje. Prócz bramki Zigbee w Tuya, mam też takiego dongla:
wpiętego prosto w RASP. Ten też mi wykrywa włącznik i nawet mu przydziela encję… stanu baterii.
Czy da się to jakoś jednak obsłużyć w HA?
Edit: temat udało się rozwiązać między innymi dzięki podpowiedziom kolegów poniżej, tu skrótowa wersja tego, co trzeba zrobić:
- Po pierwsze należy zrezygnować z podłączenia tego poprzez Tuya i tamtejszy koncentrator Zibbbe
- Po drugie należy zrezygnować z natywnej integracji dongla Sonoff. Integrację Sonoff Zigbee 3.0 usunąć i wypalić do spodu.
- Zamiast tego zainstalować dodatek Zigbee to MQTT (Z2M), który… nie działa.
- Potem denerwujesz się dlaczego to nie działa, złościsz, bo Ci koledzy podpowiadają, żebyś poczytał logi a Ty nic z nich nie rozumiesz. Na koniec wpadasz na to, że masz teraz dwie integracje MQTT - jedna to Mosquitto Broker z HA, który ma się łaczyć z Zigbee to MQTT, druga to integracja z urządzeniami SUPLA, gdzie brokerem MQTT jest serwer SUPLA.
- Przepinasz urządzenia SUPLA pod Mosuitto Brokera w następujący sposób:
Supla na Home Assistant dwa sposoby - Usuwasz dokładnie pozostałości po poprzedniej integracji i Z2M magicznie się uruchamia.
- W Z2M wyszukujesz urządzenie, które dostaje w HA dwie encje: _action, oraz _battery. Action przyjmuje w sumie 12 stanów od 1_single, 1_double, aż po 4_hold. Każdy można obsłużyć w automatyzacjach. Uwaga! Trzeba pamiętać, że po naciśnięciu np. raz na przycisk 2, stan _action zmienia się na 2_single … i tak już pozostaje na jakiś czas. Jeśli chcesz go więc czytać ponownie nodem events: state, który reaguje na zmiany stanu, to przed powtórnym naciśnięciem trzeba stan zresetować.
- Jeśli siedzisz nad tym wyjątkowo długo i Cię to wk…, pamiętaj, nie rób tego w nocy. Ewentualny sukces budzi domowników…
- Na koniec organizujesz wielki bal. Słowo się rzekło… Dzięki za pomoc, temat zamknięty.