Jak że jest to mój pierwszy post na forum
Witam Panie i Panowie.
Potrzebuję Waszej pomocy, posiadam HP T620 z zamontowanym dyskiem SSD na m2 na tym postawiony Debian oraz HA.
Dopiero się uczę odnośnie tej platformy itp…więc chcę stworzyć drugi dysk który w razie wysypania się obecnego wsadzę zapasowy i wszystko będzie hulać wiadomo z starymi encjami itp, ale coś będzie działać
Zakupiłem 2x adaptery m2 oraz drugi dysk m2.
Mój plan to wyciągnać dysk z HP podłaczyć do kompa i sklonować.
Tylko jak ? i czy to będzie działać ? Macie jakiś polecany program który to wykona ?
Nie wiem po co tak kombinujesz, ale proszę bardzo - jest do tego dedykowana dystrybucja linuxa (zrób sobie bootującego pendrive live) https://clonezilla.org/downloads.php
przeczytaj co potrafi, bo możliwe jest nawet klonowanie bez wyciągania dysku po sieci (aby to miało sens raczej warto mieć gigabita po kabelku), możesz też użyć obudowy USB itd. jeśli masz możliwość montażu obu dysków w tym samym komputerze to skorzystaj z tego (nie musisz wyciągać i przekładać do innego!).
Jeśli nie jesteś linuxowy to nie kumam po co Debian - czy nie lepiej było mieć HAOS-generic?
Jest ograniczony, ale nie będąc urodzonym “linuxiarzem” (a chyba nie jesteś sądząc po pytaniu) prawdopodobnie nie wykorzystasz tego potencjału, a wszystko będzie trudniejsze (no i trzeba się więcej narobić).
No tu to jak kulą w płot…
Ograniczenia dotyczą władzy nad systemem i możliwości wykorzystania tego.
Jeśli HACS ma być wyznacznikiem, to przemyśl od razu migrację na HAOS.
HACS możesz mieć w każdej wersji HomeAssistant, nawet zwykły core to umożliwia.
Uważam, że informacji należy szukać u źródeł
Czytając dokumentację jest wprost podane jakie metody są rekomendowaneva jakie są dla zaawansowanych. Jest tabela obrazująca różnice. Debian i wersja Supervisor w/g dokumentacji to najbardziej wymagający sposób instalacji:
Sam wymysliłeś sobie rozwiązanie nie mając pojęcia co i jak działa a wystarczyło prościej - zadać pytanie: co i jak zrobić aby szybko odtworzyć HA po awarii dysku w komputerze? i uzyskać odpowiedź od osób z większym wiedzą i doświadczeniem niż Ty
Od @szopen 'a dostałbyś prostą odpowiedź: instalacja HAOS, backupy, zapasowy (pusty) dysk na boku i procedura instalowania HA z wgraniem backupu. Od ponad dwóch lat tak działam, migrowałem z RPi na NUCa i zero problemów .
OK, czyli jeśli dobrze rozumiem @szopen@angler@macek na zainstalowanym HAOS nie będę miał problemu z zainstalowaniem HACS, Zigbee2mqtt, NodeRed, cloudflared, Sambe, Mushroom, Backup google drive?
Integrację z tuya local, sonoff, supla itp?
Masz backup w gdrive? Czyli zgaduję, że masz instalację Supervised.
Masz 2 dyski jeden z aktualną instalacją, a drugi pusty.
Pusty możesz wykorzystać do instalacji HAOS-generic, by zobaczyć jak się w nim odnajdziesz.
Jeśli w Supervised utworzysz pełny backup, to możesz go wykorzystać do migracji w jednym kroku - zamiast tworzenia konta itd. w instalacji HAOS przywrócisz sobie ten backup.
W ogóle pomysł z klonowaniem dysku jest słabo trafiony. Do przywracania awaryjnego są właśnie backupy.
A w ogóle to kluczowa jest umiejętność wycofania jakichś samodzielnie wprowadzonych błędnych zmian bez korzystania z backupu (to akurat świeże spostrzeżenie po wczorajszej dyskusji z kimś na innym zaprzyjaźnionym forum).
Mylisz pojęcia HAOS to dedykowany system operacyjny na bazie Linux i Docker uszyty wraz ze wszystkimy narzędziami i sterownikami dla HA.
Natomiast ograniczenia, których się obawiasz dotycza Home Assistant Core. Jest to jak nazwa wskazuje czysty HA, bez dodatków, które są kontenerami Dockera oraz innych wewnętrznych narzędzi typu aktualizacje, cli i nadzorcy Sypervisor.
@Andrzej123
Nie traktuj tego jako konieczność, ale prawdopodobnie będąc Tobą zrobiłbym migrację.
Instalacja HAOS-generic
Migracja z użyciem backupu - wątki dotyczą różnych sytuacji wyciągnij jakąś średnią, oprawa graficzna onboardingu się zmieniła, ale wszystko powinno działać nadal jak dawniej.
Oczywiście nośnik ssd z obecną instalacją pozostawiasz nienaruszony! (do czasu aż nie nabierzesz pewności, że nowa instalacja jest w pełni OK, czyli pewnie jakiś tydzień czy 2)
Instalację robisz na nowym dysku.
Jeśli będziesz zadowolony ze zmigrowanej instalacji drugi dysk będziesz mógł wykorzystać do czegoś innego.
Nie wiem jakie rozmiary tych ssd, ale 120GB powinien być wystarczający na parę lat pracy, jeśli dysponujesz jakimś większym to w pierwszym rzędzie bym używał tego, który masz obecnie a za klika lat zmigrował na większy. smarthdd-toolsscrutiny