Kupiłem kontroler led blebox wlightbox v3. We wszystkich materiałach producenta jest informacja że kontroler można ustawić w tryb 5 x mono czyli sterowanie 5 jednokolorowymi paskami led.
Problem w tym że w samym UI urządzenia oraz w ich aplikacji mobilnej nie ma takiej opcji. Po kontakcie z producentem napisali mi że mają w planach to dodać ale nie widzą kiedy. Swoją drogą super sprawa wpisywać to do instrukcji i materiałów handlowych “że jest”, ale realnie “mieć to w planach”.
Otrzymałem informacje żeby ustawić kontroler w tryb rgbw i można wejść w aplikacji blebox w widok gdzie każdym kanałem można sterować oddzielnie co faktycznie działa. Problem w tym że homeassistant tak ustawiony kontroler też reprezentuje poprzez UI rgbw. Czy jest możliwość w yaml nadpisać konfiguracje żeby w home assistant mieć 5 encji mono, mimo że urządzenie jest w trybie rgbw ?
Jeśli nie ma nadal MQTT, to słabo to widzę. Jeśli jest taka możliwość to zwracaj ten sprzęt. Może @macek jeszcze coś dopowie, bo ćwiczył ich inny produkt:
Trochę odświeżę temat, byłem w kontakcie z producentem który powiedział że mono nie ma i nie wie kiedy będzie, a na moją uwagę że pisanie tego w materiałach reklamowych to wprowadzanie konsumenta w błąd, jedyną reakcją było to że skontaktują się z botland żeby oddał mi pieniądze.
Szczególnie, że znając inne rozwiązania na rynku nie ma podstaw by przypuszczać, że istnieją jakieś poważne ograniczenia techniczne w realizacji trybu 5x mono (choć jedno ograniczenie sobie wyobrażam - obciążalność wyjść, a konkretnie obciążalność przy wysterowaniu wszystkich wyjść na 100%, ale to jest naprawdę mało prawdopodobne - wszystkie konstrukcje jakie widziałem mają wyjściowe tranzystory znacznie przekraczające realne potrzeby, a przy sterowaniu PWM nie wydziela się nich jakaś masakryczna ilość ciepła).
Potencjalnym rozwiązaniem mogłaby być zmiana firmware na jakieś niezależne (na bazie WLED, ESPHome czy Tasmota) i teoretycznie jest to możliwe o ile zastosowano jakiś popularny MCU Espressif nie stosując szyfrowania flash.
Przykładowo stosunkowo znana chińska konkurencja taka jak Gledopto (specjalizują się w sterownikach oświetlenia) wypuszcza podobne moduły (zasadniczo mają WiFi na sofcie Tuya lub Zigbee też na modułach od Tuya), ale jedna z ich linii ma firmware bazujące na WLED.
A może chodzi o pieniądze, jak szukałem innych kontrolerów to nie mogłem znaleźć takich które dają 5 x mono za 169 zł brutto. Może nie chcą robić czegoś takiego bo sami mają inny kontroler z 1 x mono za 109 zł brutto.
Zawsze chodzi o pieniądze z tym, że tak jak opisujesz wiara działu marketingu w sprzedaż 5 modułów pojedynczych zamiast jednego 5-kanałowego byłaby ultra-naiwna. Moim zdaniem chodzi raczej o cięcie kosztów utrzymania wsparcia oprogramowania (możliwe, że ze względów konstrukcyjnych musiałby by być oddzielne wsady dla każdego z potencjalnych trybów pracy - np. jeśli sercem modułu jest jakiś starszy model MCU, a coś takiego generuje bardzo wysokie koszty wsparcia klienta).
(jeśli chcesz się poświęcić, to rozbierz i się zorientuj jaki jest zastosowany MCU, tak jak wspomniałem wyżej o ile nie zaszyfrowano flasha, to zmiana na cokolwiek open-source jest wysoce prawdopodobna - a swoim otwarciem na samodzielnego użytkownika na rynku wygrało Alterco Robotics, przekonując do siebie całe rzesze majsterkowiczów nie utrudniając wymiany firmware na inny od fabrycznego w kilku liniach swoich wypustów pod marką Shelly, oczywiście zmiana firmware na nieoficjalne = utrata gwarancji).
Skoro używasz HA, to podejrzewam, że nie ma znaczenia jakiej integracji użyjesz wraz z danym sprzętem (no chyba, że używasz jakichś opcji komunikacji bezpośredniej między ich urządzeniami w ramach ich zamkniętego ekosystemu, ale mam to szczęście że nie jestem użytkownikiem BB, więc nie znam ani możliwości, ani ograniczeń).
Swoją drogą w instrukcji
jest opisany tryb 5x taśma mono, więc to MUSI działać.
Nie wiem jak szukałeś, ale przykładowy GL-C-0011WL kosztował kiedyś jakieś 15$ na Ali (a w europejskim sklepie z fakturą 25€), jego nowszy ulepszony wariant z obsługą pilota i przycisku to koło 70zł na Ali.
No w takim razie warto skorzystać z możliwości zwrotu, skoro producent odpuścił wydanie softu spełniającego specyfikację urządzenia.
Jeszcze jeden dopisek na koniec - większość sterowników umożliwiających tryb pracy w rodzaju “3/4/5x mono” w istocie oferuje jeden punkt świetlny (wszystkie wyjścia są sterowane równolegle).
Jak działa model Gledopto wskazany wyżej nie wiem, bo nie miałem w ręce, teoretycznie oprogramowania WLED umożliwia split, czego jestem pewien jeśli chodzi o rozwiązania ARGB, natomiast nie mam bladego pojęcia jak to wygląda dla modeli PWM (natomiast tego producenta używałem modeli Zigbee PWM, które oczywiście funkcji split nie mają).
Totalnie nie jestem na tyle zdolny żeby taki produkt rozebrać i na tej podstawie stwierdzić cokolwiek
Podpowiecie w takim razie jaki jest najtańszy sposób na ogarnięcie tematu ?
Przy budowie domu wszystkie miejsca gdzie mają być paski led sprowadziłem sobie kablami 4 x 1.5 do rozdzielni. Jest ich około 20. Na początku kupowałem te bleboxy bo robiłem ledy CCT, a taki jeden blebox v3 ogarnia 2 cct. Ale prawda jest taka że w ogóle tego nie używam i finalnie wszystkie paski mają barwę ustawioną na maxa ciepłą.
Dlatego kolejne ledy chcę już kupować w ciepłej barwie, potrzebuje więc kontrolerów które pozwolą mi wpiąć się w HA (najlepiej po wifi) i które pozwolą mi podłączyć te paski z możliwością ściemniania.
Znacie kontrolery na których w miarę niedużym kosztem to ogarnę ?
WLED się integruje z HA, więc jeśli małym kosztem to choćby kup 1 sztukę np. takiego Gledopto jak podlinkowałem wyżej, oceń czy to Cię zadowala i jeśli tak to dokup resztę…
Może się jeszcze wypowie ktoś inny, kto używa WLED PWM (a nie WLED ARGB jak ja).