Licznik Shelly 3em pytanie do użytkowników

Raport nie kłamie, nie masz systemu z tego obrazu.

Natomiast szczerze mówiąc już sądziłem, że wirtualizujesz pod windows albo na maku, bo w raporcie jest… QEMU, ale proxmox też używa QEMU.

Nie mam bladego pojęcia co i jak robiłeś, ale istotnie usunięcie LVM (jako pozostałości np. po proxmoxie) z dysku jest trudne.

Nie wiem co masz zainstalowane i jak (to powinieneś wiedzieć Ty, niestety nie wiesz, a raport przeczy temu co twierdzisz), więc jedyne co na szybko potrafię zaproponować w tej sytuacji (niestety nie jesteś w stanie przekazać żadnych konkretów, które mogłyby komukolwiek pomóc pomagać Tobie…), to instalację HAOS-generic na zupełnie innym nośniku niż używasz obecnie (najlepiej fabrycznie nowym lub skutecznie skasowanym do stanu fabrycznego - np. używając funkcji kasowania nośników dostępnej w niektórych BIOSach) i zamianę nośników…

Oczywiście o ile chcesz mieć HAOS-generic

Może zacznijmy od tego, że to jest obraz systemu, a nie instalator, więc samo skopiowanie pliku na pendrive nie wystarcza do niczego, a już z pewnością nie do instalacji.

Jeśli nie skopiujesz go na tego pendrive, tylko “wypalisz” (to takie odniesienie do dawniejszego procesu tworzenia płyt cd/dvd) odpowiednim oprogramowaniem, to HAOS-generic może startować z tego pendrive, ale to nie jest jego instalacja na ssd.

Tu masz stary jak świat tutorial, dawno go nie aktualizowałem bo ruch w nim zamarł

ale poza zmianami kosmetycznymi (wiele rzeczy wygląda inaczej) idee tam przedstawione nadal są aktualne, a w dodatku jest mnóstwo rozwiązań najczęstszych problemów - wystarczy przeczytać.

Pomijając to wszystko odjechaliśmy od tematu wątku, więc przetnę ten wątek i wydzielę nowy (temat Shelly zakończyłeś szczęśliwie, więc nie ma powodu do pisania dalej tutaj), jeśli będziesz dostarczał jakieś dalsze dane - nie wiem na czym się chcesz skupić, czy na migracji z wirtualizacji do HAOS-generic, czy na czymś innym (bo odnośnie “błędu 500”, to nie podałeś konkretnie NIC, nawet zrzutu ekranu, więc nie ma szans na ruszenie tej kwestii).