Jak obecnie wygląda ogrzewanie mojego domu:
Wprowadziłem się do domu w którym chcę zmodernizować ogrzewanie.
Obecnie posiadam:
- kocioł olejowy (moc 16-25 kW)
- podłogówka w piwnicy
- podłogówka w salonie
- 10 kaloryferów na piętrach + 1 w garażu
Hydraulika jest w obieg otwartym
Pow. użytkowa to ok 160 mkw. Na oko do ogrzania jest jakieś 220 mkw.
Chcę pozbyć się pieca olejowego na rzecz bufora ciepła z grzałkami elektrycznymi który już wiem, że powinien mieć pojemność min. 2000 l.
Proszę tylko aby dyskusja nie zeszła w kierunku “co lepsze” (pompa ciepła, pellet itp.). Wstępnie będzie to zbiornik akumulacyjny.
Technologia którą posiadam
W domu zrobiłem sieć LAN/WiFi opartą o urządzenia Ubiquiti. Nic poza moimi urządzeniami w powietrzy nie fruwa.
Zamówiłem koordynator CC2652P który wepnę do HA postawionym na Proxmoksie.
Co potrzebuję?
Na początku jak najmniejszym kosztem chcę “zmierzyć” temperaturę we wszystkich lub w wybranych pomieszczeniach. Na podstawie wygenerowanych statystyk/wykresów chcę ocenić które z pomieszczeń należało by zmodernizować. Pisząc “jak najmniejszym kosztem” mam na myśli dobre urządzenia w rozsądnej cenie. Wszystko co kupię, chce aby później było użyteczne i pomogło mi w inteligentnym zarządzaniu domem.
Za routery będą ew. robiły wyłączniki światła Lonsonho X711A (1, 2 lub 3 przyciskowe)
Czym mierzyć temperaturę na zewnątrz czy może nie ma to sensu? (bo może lepiej pobierać temperaturę z jakiegoś serwisu z Internetu…?)
Co sprawdzi się lepiej do pomiaru temperatury w domu?
A może termostat TS0601_thermostat ?
Czy wyłącznik światła z pomiarem temperatury ma sens? Ktoś z Was takie rozwiązania stosuje u siebie? QBKG11LM
Urządzenia to jedno, soft to drugie…
Zacząłem się też zastanawiać nad tym, czy w ogóle w HA jestem w stanie zrobić wykresy i statystyki temperatur. Jeżeli jest to możliwe to dajcie znać w czym to najlepiej ogarnąć.
Z góry dzięki za pomoc i dzielenie się doświadczeniem!