ok - złapałeś mnie w kodzie kilka wiadomości wyżej pierwsza wartość w tablicy jest “zerowy”.
To ten problem został rozwiązany - pozostaje jeszcze podawanie czasu wg strefy, mimo iż wywołując funkcję new Data() dostaje czas z literką “Z” co by oznaczało czas “Zulu” czyli lokalny - chyba że to jest błąd.
Problem z dniem → Node RED wystawiał piąty zamiast czwarty => dodałem pierwszy wpis do macierzy o nazwie “zerowy”
Problem z datą → zmieniłem ustawienie w konfiguracji HA z UTC na Europę/Warsaw oraz restart NODE RED-a => data i godzina w systemie i w NODE RED jest poprawna.
Dziwne (dla mnie napewno) i warte zapamiętania przez innych, że w przypadku problemów w NODE RED sam restart HA z poziomu HA nie zrobił restartu dodatków. Restart Node RED trzeb zrobić ręcznie z poziomu Supervisor → Add-ons → Node RED → Restart
@rwitkowicz Robert to nie jest dziwne. Powtarzam o tym od dawna. Każdy dodatek to osobna niezależna aplikacja niemająca nic wspólnego z HA. Dlatego restart HA nie wpływa na żaden z dodatków. Każdy z nich ma swoją konfigurację, swoje logi i jest uruchomiony w swoim kontenerze. Pamiętajcie, że to że macie do tego dostęp z jednego interfejsu nie oznacza, że jest to jedna całość z HA. Zobaczcie na moją prezentację ze szkolenia, a będzie jasna architektura i od razu wszystko stanie się prostsze https://youtu.be/G3FIFtNL4Zw
działa dzięki a już myślałem że będę musiał w tej alsie grzebać na szczęście obyło się. Zastanawiam się teraz jak można dodać więcej niż jedne powiadomienie w ciągu dnia. Na filmiku Artura jest tylko jedno powiadomienie a jak zrobić jakbym chciał kilka
Najprościej to dodaj tyle wyzwalaczy (jak wyżej) ile potrzebujesz powiadomień - jeśli potrzebujesz kilka.
Jeśli natomiast potrzebujesz, np. co godzinę to zmieniasz w Repeat na interval i ustawiasz co 1 godzinę.
Czy u kogoś dzisiaj przestał działać status poranny? Bo u mnie podaje tylko końcowy komunikat przypominający o wywozie śmieci, ale nic o pogodzie, temperaturze, itp. Jakaś sugestia?
W Debug czysto, żadnych błędów…