Cześć wszystkim,
jest nowy temat do rozważenia, a mianowicie przygotowanie, zaplanowanie nowej instalacji elektrycznej w mieszkaniu przygotowanym do kapitalnego remontu. Mieszkanie posiada starą instalację elektryczną którą należy wymienić w całości.
Jak zaplanować na dzisiejsze czasy ( i na pszyszłość ) prawidłowo, funkcjionalnie nową instalacje elektryczną z możliwością integracji z HA ?
W internecie jest bardzo dużo informacji, starych rozwiązań, nie chce na to marnować czasu zgłębiać rozwiązań dla mojego konkretnego przypadku. Jak waszym zdaniem, jak zaplanować dobrze taką instalację?
Założenia:
- możliwość zdanlnego (HA mobile) sterowania oświetleniem
- możliwość integracji ogrzewaniem, termostat, kocioł vissmann, vicare, dwa obiegi, c.o. i podłogówka, ogrzewanie slektywne przez smart głowice w poszczególnych pokojach
- rolety, możliwość podnoszenia rolet manualnie z przycisku jak również integracja z HA
- tworzenie automatyzacji związanych z roletami, zachodem słońca, oświetleniem,
- oraz mało istotne dodatki jak np czujniki ruchu, temp, otwarcie drzwi itp z integracją do HA + powiadomienia
- z klawisza chce jednym dotknięciem np zgasić wszystkie światła w mieszkaniu
Powyżej to efekt końcowy. Jak to zaplanować?
Model gwiazdy ? Wypusty świetlne kabel 3x1.5, łączniki sygnałowe 3x1.0 + FTP ? co z roletami ? do instalacji wykorzystać np Shelly DIN ? czy przekaźniki dopuszkowe? Chce progromawalne łączniki, przełączniki, panele ścienne. Iść w kierunku KNX lub Loxone czy wszystko ręcznie w HA i np Shelly ?
Jeżeli nie opisałem, podałem brakujących informacji, zachęcam do dyskusji, chętnie rozwinę temmat.
z góry dziękuję,
g.