Nie chciałem wywalać wielkiej kasy, smart miał załatwiać rolety, oświetlenie a z czasem może inne funkcje. System cierpiał na poważne braki programistyczne od początku i nic z tym nie mogłem zrobić
Czyli jak dla mnie popełniłeś po prostu błąd wybierając rozwiązanie na bardzo wstępnym etapie rozwoju i niesprawdzone. Zakładając ten temat, z pytaniem o najpierw wspomniany system, chciałem uniknąć np. tego i dowiedzieć się czy ktoś coś o nim wie
Poza tym, wydaje mi się, że błędnie zakładasz, że nie mam pojęcia o tym co potrafi HA i dlatego patrzę na systemy zamknięte. A jest wprost odwrotnie, znam Home Assistanta i jego możliwości. Na pewno nie wszystkie, ale sporo znam, testowałem i sprawdzałem. Mam postawioną małą instancję obecnie, co prawda za wiele ona nie robi, bo po prostu nie mam za wielu urządzeń i nie chcę ich kupować, będą wybierane dopiero pod nowe mieszkanie. Ale HA mam, działa sobie, mam nawet dodatkowo swoje skromne własne integracje/pluginy, choć to co prawda bardziej łączenie danych z pewnych usług online w jedno miejsce (w sensie do HA, tak dla wygody) niż coś smart wewnątrz domu. Nie wiem więc czy nie przestanie mnie pozytywnie zaskakiwać i nie wiem czy się finalnie na niego zdecyduję, to się okaże, ale bardzo możliwe że tak. Wiem że Grenton nie ma pełnej integracji z HA, tak jak i system o którym pisałem w pierwotnym poście. Jednak nie wszystko się sprowadza do HA. Ja wiem, że to jest forum głównie na jego temat, że kanał Artura jest głównie o tym i spoko, nic do tego nie mam. Powiem nawet, że HA jest bardzo fajny, na pewno dużo lepszy niż Domoticz, który jak dla mnie był fatalny. Cieszy mnie że jest w Pythonie, super że jest open source, no fajna sprawa. Liczyłem jednak przychodząc tu, że można się nie zamykać na wszystko inne poza HA.
z AIS po prostu będzie dużo mniejszy próg wejścia. Nikt nie każe Ci dołączać do kanału Beta i być ich testerem. Możesz być na stabilnym kanale wydawniczym i cieszyć się ze stabilności systemu i jego rozwoju
A jest stabilny kanał wydawniczy? Nie orientuję się, ale na Allegro jest napisane wyraźnie:
Czym jest wersja deweloperska ? Jest to platforma, którą rozwijamy i przygotowujemy do umieszczenia w naszym końcowym produkcie - inteligentnym głośniku.
Jeśli wiec to jest ciągła wersja deweloperska, to nie kwalifikuje się do użycia “produkcyjnego” - podpięcia do nowej instalacji w domu, która ma niezawodnie działać na lata - w mojej ocenie oczywiście. Do testowania, próbowania czegoś nowego, może próby zmiany aktualnej instalacji jak ktoś nie ma nic i eksperymentuje - pewnie. Ale jak kładę coś zupełnie nowego, na czysto, co ma służyć, to nie włożę tam niczego co jest niesprawdzone i jest ciągle testowe, bo to się może skończyć tak jak Twoja przygoda, którą zacytowałem na początku. Oczywiście, to głównie sama centralka, a reszta urządzeń może niezależnie pozostać, ale nadal.